Hírek

2012.09.20. 05:02

Látogatóközpontot terveznek

Tapolca - Látogatóközpont létrehozását tervezi a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Tapolcán. A tavasbarlanghoz kapcsolódó mintegy 300 millió forintos beruházást pályázati támogatással valósítanák meg.

Szijártó János

Erről dr. Kopek Annamária tájékoztatta lapunkat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park osztályvezetője elmondta, hogy a turisztikai pályázattal egy modern, interaktív fogadóépület megépítésére nyílik lehetőség. A munkálatok a jövő évben el is kezdődhetnek, a tervek ugyanis már készen vannak. A mintegy 700 négyzetméteres látogatóközpontban földtani ismeretekről, a barlang nem látogatható részeiről is információt kaphatnának a vendégek, ráadásul a turisták kulturált fogadása is megoldódna. Gyakran órákig állnak sorba az érdeklődők, azonban a fejlesztésnek köszönhetően a várakozási idő is kellemesen, hasznosan telne a vendégek számára. Dr. Kopek Annamária hozzátette, a nemzeti park már megvásárolta a fejlesztéshez szükséges szomszédos ingatlant.

A látogatók száma a mostani adatok szerint is meghaladja az évi százezret, de a beruházás megvalósulása után még ez az arány is emelkedhet, hiszen a felszín alatti csónakázás mellé egy új kényelmi, illetve információs szolgáltatás is kapcsolódik.
 
Az idén tavasszal mintegy hetvenmillió forintból újult meg a tapolcai tavasbarlang. A beruházással felszámolták a kőzetstabilitási problémákat, tágasabb lett a csónakázó körjárat útvonala, nőtt a vízfelület, és megtörtént a világítási rendszer teljes cseréje is. A világítás látványosabbá vált, a víz különleges, türkizkékes színt kapott tőle. A mostani pályázat pozitív elbírálása esetén a barlang után immár a felszíni fejlesztés következhet Tapolcán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!