Hírek

2012.10.09. 19:30

Macskák halála Veszprémben - Ki dobta le őket a negyedikről?

Veszprém - ''Nem dobtam ki a macskákat, véletlen baleset történt'' – állítja S. S., akit többen azzal vádolnak, hogy ő lökte le az állatokat vasárnap a negyedik emeletről.

Munkatársunktól

– Amíg állatkínzásért csak felfüggesztett büntetés jár, addig nem lehet sokat várni az állatvédelmi törvénytől – mondta az egyik környékbeli a Gábor Áron utcában, ahol még kedden is téma volt a dobozba „csomagolt” és a negyedik emeletről lezuhant tizenvalahány macska tragédiája. Olyan emberrel nem találkoztam, aki látta volna, pontosan mi történt, de többen azt beszélik, egy vita miatt szándékosan dobta ki S. S. a macskákat az ablakon a negyedikről. A nagy szegénység az oka mindennek – mondják.

Az embereknek sem fedele, sem ennivalója, nincs tisztelete sem állatnak, sem embernek a mai világban – emeli fel a hangját egy asszony. Hozzáfűzi, a konténerből egy rendőr vette ki azt a dobozt, amelyben még az egyik sérült cica élt!

– Szombaton szólt nekem a lakás tulajdonosa, hogy albérlője január óta nem fizet, és többszöri felszólítás ellenére sem hagyta el a lakást, ahol fiával és legkevesebb húsz macskával élt – fogadott a házban dr. Balogh Dezsőné, aki egyben a lakásfenntartó szövetkezet igazgatósági tagja. Vele a tulajdonos azt is közölte, hogy szombaton kicseréli a zárat, és másnap küldi a fiait, hogy az albérlő holmiját kipakolják. A lakásban, amikor együtt beléptek szombaton, nagy rendetlenségben 16 macskát számoltak meg. A tulajdonos felhívta az állatvédőket, akik ígérték, másnap jönnek, lefényképezik az állatokat, és megpróbálják elhelyezni őket. Baloghné elmondta: vasárnap a rendőrök láttán sietett le az utcára, akiket házbeliek hívtak ki. Ők látták, hogy egy macskákkal megpakolt doboz repül az utcára.

– Akkor siklott félre az életem, amikor húsz évvel ezelőtt a párom alkoholizmusa miatt elárverezték a lakásunkat, azóta a fiammal együtt albérletről albérletre járok – sírta el magát Pánczél Julianna, a macskák gazdája, az albérlő, aki engedélyt kapott macskák tartására a tulajdonostól. Mint mondta: nem tehet róla, ha meglát egy gazdátlan állatot az utcán, megsajnálja, hazaviszi, és ha ő nem is eszik, de az állatokat mindig megeteti. Az aszszony határidőre nem tudott kiköltözni az említett lakásból, mert fiát műtötték. Állítja, vasárnap egy szemközti házból látta, ahol meghúzhatta magát, hogy egy fiatalember az ő macskáit, az erkélyen bottal ütlegeli, erre kifutott az utcára, ahonnan azt vette észre, hogy egy dobozzal együtt kihajítja az állatokat az ablakon.

S. S. cáfolja a szándékosságot és azt, hogy ütlegelte volna a macskákat. Őt azért hívták oda, hogy segítsen az albérlő holmiját kipakolni. Az állatokat próbálták dobozba gyűjteni, amit az egyik ablak párkányára, a redőny alá helyezett el úgy, hogy a redőny megfogta azt. Egyik pillanatban a doboz oldala kidőlt, és az egész kizuhant az utcára.

S. S. -t a rendőrök vasárnap kihallgatták, majd hazaengedték. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk: a körülményeket jelenleg is vizsgálják. A tulajdonosi jogokat érintő kérdésünkre elmondták, hogy a bérleti szerződésben pontosan rögzíteni kell mindent, például, hogy az albérlő adott esetben mire számíthat. Ellenkezőleg polgári peres útja van a megoldásnak.

Állatkínzásért pedig akár két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.


„A bérlők fél évig szinte semmit nem fizettek, ezért cseréltem zárat, és fiaim segítséggel a holmijukat a lakás elé tették, mivel nekem dolgoznom kellett” – nyilatkozta Kovács Csilla tulajdonos, aki magához vett két cicát, és a történtek nagyon megviselték. A lakásban kedden is találtak még három elbújt állatot, akiket menhelyre vittek. Hangsúlyozta: ő négy macskát engedélyezett a bérlőnek.


Olvasóink véleménye


Előzmények:

Nyolc cicának keres gondos gazdát a Veszprémi Állatvédő Egyesület

Macskák zuhantak ki a negyedik emeletről Veszprémben (fotókkal)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!