Hírek

2012.11.05. 07:42

Állami lakótelep bedőlt hiteleseknek: már állnak falak Ócsán

Veszprém/Ócsa – Az ócsai szociális lakópark 80 házát 150 nap alatt kell átadnia a kivitelezőnek. Ha nem lesz rendkívüli az időjárás, a határidő tartható

Tremmer Tamás

A kabinet döntése értelmében a bedőlt hitelük miatt lakásukat vesztett családoknak szánt állami telepet Ócsán alakítják ki. A beruházás kivitelezője a VeszprémBer Zrt. A társaság nem kis fába vágta fejszéjét, hiszen ötven darab 50-, húsz darab 60-, és tíz darab 70 négyzetméteres lakóház felépítése lesz a feladatuk. Minderre szűkös időkeret, mindössze 150 nap áll rendelkezésükre. A projekt része a közműhálózat (víz, szennyvíz)-, út-, kerékpárút-, valamint a közvilágítás kiépítése is. A komplex beruházás nettó 1,85 milliárd forintba kerül, tudtuk meg Hellebrandt Ferenctől, a cég vezérigazgatójától.

A szerződést október 3-án írták alá, két nappal később megkapták a munkaterületet, 8-án pedig felvonultak, s azonnal megkezdték az építési terület berendezését. A kivitelezés ütemére jellemző, hogy közműhálózat 50 százaléka, továbbá valamennyi ház alapja és lábazata elkészült, 10 lakóháznál pedig már a falak is állnak. A téli időjárásnak megfelelő technológiát alkalmazva próbálnak haladni. A technológia majdnem száraz, az építési mód hagyományos, viszont a téglát nem habarccsal falazzák, hanem ragasztják. December közepéig szeretnék az épületeket tető alá hozni. Ha rendkívüli időjárás nem szól közbe, szerinte a március eleji határidő tartható.

Egyelőre 200-an dolgoznak a munkaterületen, ebből 74-en közmunkások. Teljes kapacitás esetén az összlétszám 350-400-ra emelkedik, és ezzel arányosan a közmunkás létszám is nőni fog. A dolgozók részben a saját embereik, alvállalkozók illetve közmunkások. Ez utóbbiak „kivezénylését” egy előzetes ütemtervnek megfelelően az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság intézi.

Hellebrandt Ferenc elmondta, próbáltak bevonni Veszprém megyei alvállalkozókat, de a távolság okán ezt csak kevesen tudták vállalni, így főleg Ócsa környékiekkel dolgoztatnak. Veszprém megyei építőanyag gyártókra is gondoltak, de az ő bevonásuk is attól függ, milyen piaci feltételek mellett és milyen határidővel tudnak szállítani.

Mennyit számít az a rutin, amit a devecseri újjáépítés során szereztek? A vezérigazgató szerint sokat, még akkor is, ha nem ugyanaz a kivitelezési konstrukció. Devecserben nagyon sok kisvállalkozóval dolgoztak együtt, Ócsán mindehhez társul a közmunkások integrálása a munkafolyamatokba. A feladat végrehajtása nagymértékű építésszervezési, helyszíni  irányítási és logisztikai kérdés. Jelenleg az irányító műszaki személyzet létszáma 25, ami később, a munkák előre haladtával akár tovább bővülhet.

Mivel az építőiparban kevés a munka, számos helyen pályáznak, ahol a profiljukba vágó feladatot találnak, ezért is jelentkeztek az ócsai közbeszerzési pályázaton. Nem beszélve arról, hogy ilyen jellegű kivitelezésben kellő gyakorlatuk és referenciájuk egyaránt van. Örülnek, hogy elnyerték a kivitelezési munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!