Hírek

2012.11.14. 16:54

Szabad az út a muskátliknak

Veszprém - A gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, ami a jogalkotók szerint csökkenti az adminisztratív terheket, és egyszerűbbé, egyértelművé teszi a jogalkalmazást.

Szabó Péter Dániel

Bakos Győrgy tűzoltó őrnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő kérdésünkre elmondta, a gyakorlati alkalmazás során felmerült problémák indokolttá tették a tűzvédelmi követelményeket tartalmazó szabályozás felülvizsgálatát és módosítását, a vonatkozó rendelet november 13-án lépett hatályba. A módosítások elsősorban az adminisztratív terhek csökkentését szolgálják, egyértelművé teszik a jogalkalmazást, használhatóbb és rugalmasabb műszaki követelményeket határoznak meg. 

- Az egyszerűsítést szolgálja például az, hogy a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezések részleges vagy teljes üzemszünetét (például karbantartás miatt), vagy meghibásodását a jövőben nem kell írásban bejelenteni a tűzoltóságot riasztó ügyeletnek, erről elég lesz telefonon tájékoztatást adni. A november 13-ával életbe lépő szabályzat engedélyezi a lakóépületek menekülési útvonalnak számító közlekedőin, a lépcsőházak pihenőin a virágcserepek, ládák elhelyezését is, amennyiben a menekülési útvonalat nem szűkítik le 110 centiméternél kisebbre - mondta el a szóvivő, majd hozzátette, a módosítás alapján a társasházakban az épület hatodik szintje alatt ezután nem kell vízkivételi helyet biztosítani, a hatodik emelet felett is csupán minden második szinten. A jogszabály enyhítésével tehát jelentősen csökkenthető az állampolgárok terhe anélkül, hogy a biztonság romlana.

Egyértelművé vált a szabadtéri rendezvények fogalma is. A vonatkozó létszámkorlát alapjául ezentúl a terület nagysága szolgál, így tűzvédelmi szempontból könnyebben ellenőrizhető, hogy a vonatkozó használati előírásokat betartják vagy sem.

Fontos még tudni, hogy az új tűzvédelmi szabályzat a tisztán gázüzemű és vegyes üzemű járművek nem helyezhetők el mélygarázsokban, kivéve a cseppfolyós (propán-bután) üzemanyaggal működő járművet, ha azon feltüntették a jóváhagyási jelet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!