Hírek

2012.11.20. 18:11

Újra itthon a huszárok

Várpalota - A Thuri-vár előtt katonai tiszteletadással fogadta kedden az északi portyáról hazatérő Csepin Péter és Bakó Sándor hagyományőrző lovas huszárokat Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Szabó Péter Dániel

A Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző Egyesület két tagja április elején vágott neki az útnak, hogy Szlovákián, Lengyelországon és Németországon át eljussanak Dániába, majd Svédországon és Finnországon keresztül, Észtországon, Lettországon és Litvánián és Lengyelországon át térjenek vissza Magyarországra. Az utat lóháton, hagyományos huszár viseletben tették meg, így felelevenítve a magyar huszárhagyományokat, s népszerűsítve a tartalékos katonai szolgálatot, hiszen mindketten a Magyar Honvédség önkéntes tartalékosaként indultak neki a kalandnak.





- Nehéz feladat a haza szolgálatánál nemesebb hivatást találni, a két huszár által vállalt formája pedig különösen becses, hiszen komoly erőfeszítést igénylő célt tűztek ki maguk elé, s valósították meg az elmúlt bő fél esztendőben. Számtalan kalandon estek át 6600 kilométeres lovas útjuk során, ráadásul az értetlenséggel és a hivatal packázásaival is meg kellett küzdeniük _ utalt a nyári svédországi eseményekre Hende Csaba, amikor állatkínzás miatt őrizetbe is vették a két magyar hagyományőrzőt, majd egy hónapnyi szünet és az állatorvosi vizsgálat után útjukra engedték őket.

- Minden tiszteletem Péteré és Sándoré, hiszen barátokat szereztek a nemzetnek, ráadásul olyan földeken lovagoltak, ahol az elmúlt évszázadok háborúiban elesett és elfeledett magyar katonák nyugszanak. Teljesítményük méltó azokhoz a huszárokhoz, akiknek a nyomában jártak - mondta el Hende Csaba, majd kiemelte, a hazát csak akkor védhetjük meg éles helyzetben, ha a nemzet érti és érzi a honvédelem fontosságát és kész tevőlegesen is részt venni benne. A miniszter hozzátette, a hagyományőrzés feladata az előttünk járó hősök életútjának és tetteinek megismertetése, hogy a jelenkor embere is megismerje és értékelje bátorságukat, küzdelmüket.







- Az elmúlt hónapokban az örömből és a bánatból is alaposan kijutott Péternek és Sándornak. Északi utazásuk jóval kalandosabb lett, mint azt előre gondolták, ám a rájuk jellemző kitartással és leleményességgel végigvitték azt, amit elterveztek. A Svédországban történtektől függetlenül ugyanis Európa-szerte jó hírét vitték Várpalotának és Magyarországnak, sokadszor lehetünk büszkék rájuk - mondta el köszöntőjében Talabér Márta, aki első osztályú honvédelemért kitüntetést is átvehetett Hende Csabától. A honvédelmi miniszter emellett a kitüntető cím III. osztályát adományozta Csepin Péternek és Bakó Sándornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!