Hírek

2012.12.28. 14:00

A mámor veszélyei

Veszprém - A szilveszter az ünneplés ideje, ami az egész világon fokozott szeszfogyasztással jár együtt.

Varga Domokos Péter

Saját és embertársaink érdekében próbáljunk azonban mértéket tartani - intett a szakember, sok-sok éves tapasztalattal a háta mögött. Lapunk a veszprémi mentőállomás vezetőjét kérdezte meg. Tóta Tamás elmondta, annak ellenére, hogy ezúttal nem kell különösen hideg időre számítanunk, a szabadban mégis előfordulhatnak kihűlések. Ehhez ugyanis nincs szükség arra, hogy a hőmérséklet nulla fok alá süllyedjen. Akár 10 Celsius fok fölött is ki lehet hűlni, ha hiányosan vagyunk öltözve, és nedves, huzatos helyen tartózkodunk.

Az alkoholt nem ajánlott keverni - hangzott a másik jó tanács. Különösen ügyelni kell erre a szénsavas alkoholtartalmú italoknál, az ilyenkor előszeretettel fogyasztott pezsgőnél. A mámor hamar elszáll, a másnaposság viszont betegség. Ajánlott ilyenkor a bőséges folyadékfogyasztás, de nem az elterjedt, kutyaharapást szőrével módon. Igyunk cukor, esetleg koffeintartalmú italokat, teákat. Jót tesz a korhelyleves és a savanyított ételek, uborka, káposzta. Ugyancsak elterjedt az energiaitalok fogyasztása, de az ideig-óráig tartó pörgésnek ára van. A fokozottan igénybe vett szervek kifáradnak, majd lassított üzemmódra váltanak. Ez csak jobb esetben jár együtt fokozott szívdobogással, vérnyomás-emelkedéssel.

A súlyosan lerészegedett, az életfunkciók csökkenését mutató egyéneket szükség esetén kórházba viszik, ott látják el. A legfontosabb, hogy ilyen állapotban senki ne maradjon kinn a szabadban.

A másik nagy, veszélyes csoportot a pirotechnikai eszközök jelentik. Még az ellenőrzött helyről vásároltaknál is be kell tartani a használatuk szabályait, az alkalmi árusoktól beszerzett eszközök életveszélyesek is lehetnek - hívta fel rá a figyelmet Tóta Tamás, a veszprémi mentőállomás vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!