Hírek

2012.12.17. 20:00

Évet értékeltek a polgárőrök

Bánd - Nehéz, de eredményes esztendőt zárt a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség (VMPSZ), erről a közelmúltban tartott fórumon beszélt Kovács Imre elnök.

Halmos György

Az évértékelőre meghívást kaptak a társszervek vezetői, megjelent a megyei főkapitányság, illetve az országos polgárőrség vezetése is.

Kovács Imre érdeklődésünkre elmondta, hogy a polgárőrtörvény módosításából fakadó feladatok értelmezése érdekében több összevont oktatást is tartottak az év folyamán. Az elnök  örvendetesnek nevezte, hogy a polgár- őrséget a törvény a felhatalmazása alapján egyedüliként ismeri el társadalmi szervezetként a bűnmegelőzés területén.

Megemlítette, hogy az év során több nagyszabású akciót hajtottak végre, ezek közül kiemelte a húsvét előtti, egész megyére kiterjedő, demonstratív jellegű közbiztonsági ellenőrzést, amiben 125 egyesület több mint félezer polgárőre vett részt.

Az idegenforgalmi szezon kapcsán úgy fogalmazott: a rendőrséggel közösen mindent megtettek annak érdekében, hogy a helybeliek és az idelátogató turisták öregbítsék a Balaton környékének jó hírnevét. Az idei nyáron fokozták a strandpolgárőri tevékenységet, ez viszonylag kevés anyagi ráfordítás mellett hatékonyan működött. Aktuális feladatok kapcsán az elnök megjegyezte, fontosnak tartják az országos szövetség által indított Egy iskola, egy polgárőr mozgalom kiszélesítését. Az egész megyére kiterjedően a megyei szövetség elindította a Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek programot, s ezt  az OPSZ az egész országban meghirdette.

- Az egyedül élő idősek gondjait, problémáit közvetítjük az önkormányzatok felé, ha kell, például akkor bevásárolunk, megvesszük a gyógyszereket. Persze ez nem lehet mindennapos, hiszen vannak erre szervezetek, de ha tudunk, akkor segítünk.

A mindenszentek és halottak napja előtt a megye minden egyesülete rész vett a temetők, illetve környékük közbiztonsági feladataiban, egyébként a sírkertek környékén bűncselekmény nem történt.


Az ösküi polgárőrök szolgálat előtt megbeszélik a teendőket, külön figyelnek az egyedül élő, idős emberekre is. A képen (jobbról balra) Leiner Norbert, Mlincsek Pál, Mekota János és Mekota István (Fotó: Penovác Károly)

A bándi programon Kovács Imre elnök a megyei polgárőr szövetségnek nyújtott többéves támogatása elismeréseként Csima Lászlónak, Markos Györgynek, az OPSZ elnökhelyettesének emléktárgyat adományozott.

A polgárőr egyesületnél végzett áldozatos munkája elismeréseként az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Túrós András a polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatát adományozta Bognár Sándornak, a devecseri polgárőrség elnökének. Az érdemkereszt bronz fokozatát adományozta Gombás Zoltánnak, a szentgáli polgárőrség elnökének, Vella Ferencnek, az ábrahámhegyi polgárőr egyesület tagjának, Szabó Balázsnak, a marcalgergelyi polgárőrség elnökének.  Dr. Töreki Sándor a rendőrséggel közösen végzett szolgálatok kiemelkedő teljesítéséért Sárkányölő Szent György emlékplakettet adományozott Baranyai Ferenc pétfürdői polgárőrnek és László Mihálynak, a városlődi polgárőrség elnökének.

Díszkardot vehetett át dr. Hornyák Gábor alezredes, Kun László, a Cholnoky polgárőr egyesület elnöke, Lovász István, a pápai régió vezetője és Tóth Ferenc, a nemesgulácsi polgárőr egyesület elnöke.

A Veszprém megyei szövetség elnöksége két polgárőr családját megajándékozta az év végi ünnepek előtt.

 

Az ünnepek táján is őrködnek

Az év hátralévő részében a megyei polgárőr egyesületek fokozott közterületi jelenlétet tartanak, ez szervesen kapcsolódik a karácsony és szilveszter körüli ünnepi feladatokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!