Hírek

2013.02.03. 16:45

Győzzük le a kommunikációs szakadékot

A kábítószer-használat mögött valahol mindig ott vannak a kommunikációs problémák, derült ki dr. Zacher Gábor közelmúltban tartott előadásán.

Győrffy Árpád

A budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője a városi művelődési ház meghívására tartott fórumot a hazai droghelyzetről az Arácsi Népházban. A településrész idősebb, fiatalabb lakói, a Szent Benedek középiskola diákjai és távolabbról érkező érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a népház nagytermét.

Zacher Gábor a közönség sokszínűségét látva meg is jegyezte, hogy nemcsak az ilyen helyzetekben, de szűkebb körben is rendkívül nehéz kezelni az kábítószerrel kapcsolatos kérdések megbeszélésénél a nemzedékek közötti különbséget, nehéz megtalálni a közös nyelvet.

Amíg korábban viszonylag lassan változtak a kommunikációs szokások, napjainkban néhány év alatt átalakult minden. A fiatalok beleszülettek a mobiltelefon, az internet, a Facebook használatába. Ezzel szemben az idősebbek többsége inkább csak vendégként közlekedik ebben az új világban. Vele három évvel ezelőtt közölte az akkor 13 éves fia, hogy csak betelepültnek tekinti abban a mobiltelefonos, számítógépes világban, amiben a gyermeke őslakosnak számít. Ezek az eltérő generációs helyzetek, viszonyok éppen olyan konfliktus helyzeteket eredményezhetnek, mint amilyenek egy lakóhely őslakos és betelepült lakói között előfordulnak. Az egymást nem értők, vagy csak nehezen megértők közötti konfliktus helyzetek fontos kiváltói a kábítószer-fogyasztás terjedésének is.

Teljesen külön kell kezelni az alkalmi droghasználatot és a függőséget. Ezt két olyan szoba példájával érzékeltette, amelyikből az egyikben azok vannak, akik sohasem használtak kábítószert, a másikban pedig a függők. Mint, mondta, a két szoba közötti nagyon hosszú folyosón helyezkednek el azok, köztük a fiatalok is, akik nem jutnak el feltétlenül a függők szobájába, de minden egyes szerhasználat következtében kicsit közelebb kerülnek ahhoz.

 

Meg kell előzni, hogy valaki bekerüljön drogfüggők közé, mert onnan már sohasem lehet gyógyultan kijönni - mondja Zacher Gábor (Fotó: Győrffy Árpád)

Ha valaki egyszer-egyszer használ valamilyen szert, az még nem jelenti, hogy függővé vált, de ha bekerül a függők közé, onnan már nem egészségesen kijönni. Csak annyit tudnak a gyógyítással elérni, hogy utána absztinensként, szermentes függőként élje az életét, de sohasem lesz igazán gyógyult, ha újra, szert fogyaszt, azonnal visszakerül a függők közé.

Ahhoz, hogy a lehető legkevesebben jussanak el a függők közé, hatékony megelőzésre lenne szükség. Zacher Gábor szerint Magyarországon ma ilyenről nem beszélhetünk. Emiatt aztán különösen nagy szerepe lenne a családoknak, de ott meg eleve nehezíti a probléma kezelését az az egyébként pozitív dolog, hogy a mai kamaszokat nevelő szülői korosztálynak nincs igazán tapasztalata a drogokkal kapcsolatban az egykori Vasfüggöny jótékony hatása miatt.

A másik ilyen gond, a már említett generációk közötti kommunikációs szakadék. A szülők felszínes kérdéseire a kamaszok hasonló válaszokat adnak, vagy elzárkóznak, kommunikációjuk minimálisra szűkül. Amikor meg jön egy olyan pillanat, hogy a gyerek valóban segítséget kér, a szülők általában nem ismerik fel a helyzet különlegességét, és ugyanúgy reagálnak, mint máskor. A generációs problémákra napjainkban még rá is erősít a bevezetőben említett eltérő kommunikációs kultúra, a internetes őslakos, bennszülött viszony.

Zacher Gábor szerint az első és rendkívül fontos teendőnk a kábítószer fogyasztás terjedése ellen az lehet, hogy a családokon belül sok türelem árán leküzdjük a kommunikációs szakadékot, jobban figyelünk egymásra. Ezzel a gyermek biztonságosabbnak érzi a hátterét, jobban tud nemet mondani a kortársaitól érkező rossz késztetésekre, és biztosabban megtudjuk, ha segítségre szorul.

A statisztikai adatok alapján ma Magyarországon nem állunk annyira "gáz módra", mint a környezetünkben lévő országok, de lehetne ennél sokkal jobb is a helyzet.

A világ hétmilliárdos népességéből 200 milliós a droghasználók csoportja, 110 milliós a rendszeres droghasználóké, 25 milliós a függőké. Magyarországon egy átlagos hétvégi napon 350 ezer ember használ valamilyen pszichoaktív anyagot, a drogfüggők száma mintegy 16 ezer főre tehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!