Hírek

2013.02.01. 17:50

Olaszfalu kilépne az óvodatársulásból

Az óvodatársuláshoz tartozó négy község közül három nemet mondott a társulási megállapodás módosítására, mert nem tudták támogatni azt az előterjesztésben szereplő javaslatot, amely szerint a gyermekek étkeztetését a jövőben az általános iskolásokéhoz hasonlóan a települési önkormányzatok maguk oldják meg, azaz a feladat kerüljön ki a társulás feladatai közül. Olaszfalu a kilépését is kilátásba helyezte.

Varga Domokos Péter

A Zirc és Környéke Közoktatási Óvodatársuláshoz tartozó öt település képviselő-testülete (Zirc, Olaszfalu, Bakonybél, Pénzesgyőr és Lókút) együttes ülésén született ez a döntés. A Zircen tartott eseményen két napirendet kellett volna az öt testületnek megtárgyalni, de miután nem módosították a társulási megállapodást, a költségvetésről szóló előterjesztés okafogyottá vált.

Az ülést levezető Ottó Péter, Zirc város polgármestere előterjesztette a napirendi pontokat, majd átadta a szót. Olaszfalu polgármestere, Boriszné Hanich Edit elmondta, az óvodai étkeztetéssel kapcsolatos adminisztratív teendőket a hivataluk nem tudja ellátni. A feladatot Zirc adná vissza, arra hivatkozva, hogy a végrehajtáshoz nincs elegendő kapacitásuk. Olaszfalunak sincs erre sem hivatali, sem szakmai háttere. A gyerekek étkeztetését január 1-jétől megoldották, de hosszú távon rendezni kell a problémát, viszont nem a tárgyalt előterjesztésben foglaltak szerint. A község szeptember 1-jétől vissza kívánja venni saját fenntartásba az óvodát. A társulás 2013. évi költségvetés-tervezete szerint a pénzügyi és szakmai feladatok ellátásához 1 218 000 forinttal járulna hozzá a falu, a társulásban részt vevő négy Zirc környéki önkormányzat (Olaszfalu, Bakonybél, Pénzesgyőr és Lókút) együtt 2 736 000 forintot tenne hozzá. Boriszné azt javasolta, mindezek figyelembevételével most ne módosítsák az óvodatársulásról szóló megállapodás étkeztetésre vonatkozó részét.

Olaszfalu visszavenné saját fenntartásba az óvodát. A képen Máhl Józsefné tagintézmény-vezető (Archív fotó: Varga Domokos Péter)

Baky György, Bakonybél polgármestere elmondta, hogy miután megkapták az anyagot, egyeztettek Olaszfalu és Pén-zesgyőr önkormányzatával, s ebben a témában sikerült közös álláspontot kialakítaniuk. A bakonybéli testület azonban még nem jutott el a gondolkodásban a kilépési szándék megfogalmazásáig.

Ottó Péter úgy látta, a megváltozott helyzetben is a célszerűségre kellene törekedni, a megállapodás módosítása közös érdek, mert a társulás feladatait az abban részt vevőknek közösen kell ellátniuk, s mindannyiuknak az az érdeke, hogy azok ellátásra is kerüljenek. A kilépési szándékra vonatkozóan megjegyezte, hogy a társulás létrehozása elsősorban a kisebb társult önkormányzatok érdeke volt. A társulás létrehozásával Zirc segítő kezet kívánt nyújtani a jobb finanszírozási pozícióba kerülésük érdekében. Biztos benne, ha minden önkormányzat külön-külön látná el az óvoda fenntartói feladatait, akkor az összességében a jelenleginél többe kerülne.

 

A testületek egyenként szavaztak az előterjesztésről. Zirc egy tartózkodással elfogadta, igent mondtak rá a Zirccel közös hivatalt működtető lókúti képviselők is. Egyöntetűen elutasította viszont az előterjesztést az olaszfalui, a bakonybéli és a pénzesgyőri testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!