Hírek

2013.02.19. 16:54

Tavaszváró borversenyt tartottak Tihanyban

Tihany - A Tychonienses Vinitores Borlovagrend és a Németh László Művelődési Ház közös szervezésében tavaszváró versenyt rendeztek a helyhez kötődő boroknak.

Varga Ibolya

A versenyre húsz bort nevezett  tizenegy  borosgazda. A zsűri munkáját Salánki Sándor, a borlovegrend nagymestere irányította, tagjai voltak:  Hudák Zoltán, Koczor Kálmán, Nagy Imre, Szabó István, Takács Imre.  

A  zsűritagok  véleménye szerint nagyon finom borok kerültek a poharakba.  Minden nedű elérte az érmes ponthatárokat.  A legmagasabb pontot elért bor, a  Salánki Családi Borpince 2010-es évjáratú cabernet franc bora kapta a fődíjat és a borrend különdíját. Az első díjat Salánki Tamás szerezte meg  2012-es évjáratú rajnai rizligjével. Második díjjal  jutalmazták  Hölvényi György 2012-es olaszrizlingjét. Harmadik Bakos Péter lett  2012-es olaszrizliggel.

A tihanyi borok bírálatát Salánki Sándor, a Tychonienses Vinitores Borlovagrend nagymestere irányításával hattagú zsűri végezte, a képen Koczor Kálmán és Hudák Zoltán zsűritagok kóstolnak éppen (Fotó: Gáspár Gábor)

Aranyérmes  minősítést  kapott még  Salánki Tamás cabernet sauvignon 2010, Salánki Családi Borpince juhfark 2011, olaszrizling 2012,  Takács Imre  zweigelt 2012,  Varró János olaszrizling 2012,  Torma Kálmán zweigelt 2012,  Aradi István  Olaszrizling 2012.  Kiadtak még  hat ezüst és egy bronzérmet. Az eredményhirdetésen  csaknem minden, a versenybe bort küldő gazda megjelent és közös kóstolón értékelték  a zsűri véleményét. Minden borból volt még egy-egy palacknyi minta, így lehetőséget kaptak az összesnél arra, hogy összevessék a saját ítéletüket a zsűriével.  Örvendetes, hogy a  közönség is egyetértéssel nyugtázta az eredményeket.

Az értékeléskor azt is kihirdették: az aranyérmes borok lehetőséget kapnak arra,  hogy Tihanyt képviselhessék a márciusban Badacsonyban megtartandó  palackos borok megyei versenyén, mely Kállay Miklós borász professzor szerint az év első rangos versenye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!