Hírek

2013.03.07. 16:37

Balaton – behálózva!

Nem lehet nyugtuk a halőröknek, ugyanis a téli álom után munkába lendültek a rapsicok. A héten a Balaton több pontján is illegális halászhálót szedtek fel.

Tremmer Tamás

Mozgalmas napokon vannak túl a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. halőrei. Járőrözés során a hét elején Balatonvilágosnál, a vasútállomás magasságába, a parttól mintegy 1200 méterre a víz felszínén lebegő busára lettek figyelmesek. A közel húsz kilogrammos testre háló volt tekeredve! A halőrök elkezdték felszedni a rapsichálót, a benne talált zsákmány egy része már hetekkel korábban elpusztult, másik rész pedig friss fogás volt. A hálót valószínűleg még a jégborítás előtt helyezte ki tulajdonosa, annak felszedésére nem volt már ideje, így az folyamatosan telt zsákmánnyal. A hálóból élve három süllőt, két pontyot, egy harcsát és két keszeget sikerült elengedni. Mintegy 250 kilogramm hal viszont elpusztult (fogas, kősüllő, keszeg, busa, amur, ponty).

A hét közepén a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőre a balatonfenyvesi nyomócsatornán csukát hurokkal fogó embereket értek tetten. A BHN halőrei Vonyarcvashegynél két, körülbelül 15 méteres hálót szedtek fel.

Csütörtökön telefonos bejelentést kaptak, hogy a hétfői hálószedésük helyén újabb hálót helyeztek el. Természetesen ismételten átfésülték a Balatonvilágos előtti vízterületet. Legnagyobb megdöbbenésükre egy 400 méter hosszú orvhalász hálót találtak. A hálót a hétfőitől mintegy 1000 méterre a part irányába helyezték el. A hálóban tíz darab 5-7 kilogrammos süllő, két félkilós süllő, két ponty (2-3 kilogramm), egy keszeg és egy busa volt, melyeket visszaeresztettek a vízbe. A felszedett hálót biztosan most helyezték ki, mert a benne található halak teljesen friss fogásúak voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!