Hírek

2013.03.11. 17:01

Hiányosságok a kontrollrendszerben

A belső kontrollrendszer kialakítása Balatonfőkajár község önkormányzatának polgármesteri hivatalában 2011-ben összességében nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Győrffy Árpád

A kontrollkörnyezet kialakítása sem volt megfelelő egyes szabályzatok hiánya vagy hiányosságai és az ellenőrzési nyomvonal kialakításának elmulasztása miatt, gond volt a szakmai teljesítésigazolásokkal is - állapította meg több más mellett az Állami Számvevőszék nem rég lezárult vizsgálati anyagáról készült összefoglaló.

A hétfőn nyilvánosságra hozott anyag szerint a számvevőszéki ellenőrzés az ellenőrzött kifizetésekkel összefüggésben a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján jogosulatlan kifizetést nem tárt fel, de úgy vélik, hogy a feltárt hiányosságok miatt fennáll a hibák bekövetkezésének kockázata. Az anyag rögzíti azt is, hogy az önkormányzatnál 2009 és 2011 között a belső ellenőrzés szabályozása és működése - a megállapított hiányosságok ellenére - a jogszabályi előírásoknak jól megfelelt.

Az ÁSZ vizsgálat megállapításairól megkérdeztük Balatonfőkajár polgármesterét.

- Az összefoglalót elolvasva azt volt az első gondolatom, hogy ha rólunk ezt írták, akkor vajon mit írnak az olyan önkormányzatokról, amelyek mondjuk ötmilliárd forint adósságot halmoztak fel? - vezette fel a válaszát Forró Zsolt. Mint elmondta, a teljes jelentést még nem ismerik, de végig ott volt a vizsgálatok során, így sejti annak a várható tartalmát. - Az összefoglaló ismeretében is elmondhatom, hogy a jelentésnek több olvasata van.

Szigorúan számvevőszéki oldalról azt rögzíti, hogy a szabályzatok nem a napi elvárásoknak megfelelően vannak kidolgozva. A másik olvasat, a törvényességi szerint azt is leírták, hogy a jogszabályi előírásoknak jól megfeleltünk. Végül a harmadik olvasat, ami a hétköznapi embernek szól, hogy törvényesen és jól gazdálkodtunk. A pénzek ott vannak, ahol lenniük kell, tehát végül jó jegyet kaptunk. A polgármester szerint nem lenne normális, hogy az önkormányzatok a szinte naponta változó szabályok követésére egy külön szervezetet hozzanak létre. Szerinte azzal is meg tudnak felelni a törvényes és tisztességes gazdálkodás követelményeiknek, ha időnként korrigálják a szabályzataikat, felzárkóznak az elvárásokhoz. Ehhez ad jó segítséget az ilyen számveszőszéki vizsgálat. Az ÁSZ által megfogalmazott teendőket megszívlelik, elvégzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!