Hírek

2013.04.12. 08:17

A pápai francia kapcsolat

Pápa - Tizenkét éves kapcsolat fűzi össze a Refit és a chateaubriand-i középiskolát. Különböző pedagógiai célú projekteken dolgoztak együtt, a kapcsolatot tavaly nyilvánították hivatalossá.

Nagy Imre

A Comenius együttműködési projekt keretében számos témában dolgozott együtt a két intézmény, munkájukhoz nemrég egy harmadik, egy erdélyi középiskola is csatlakozott. A program lehetővé teszi, hogy négy-négy hónapot külföldön töltsenek az arra érdemes diákok. A Naplóban nemrégiben számoltunk be a refisek franciaországi, illetve Erdélyben töltött időszakának tapasztalatairól.

Az évek alatt tehát több kölcsönös látogatás, diákcsere történt a két intézmény között. A közelmúltban a francia kollégák jártak diákjaikkal Pápán, hogy a barátságot tovább mélyítsék.

Pitó Katalin, Marion Lemarié, Fréderic Moreau, Daniele Catala és Mylene Bidet az iskola menzáján (Fotó: Nagy Imre)

- Ugyanakkor céljuk az is, hogy a gyerekeiket nyitottabbá, toleránsabbá tegyék, hogy Európa másik sarkát is megismerjék, kimozduljanak a saját világukból - mondja Pitó Katalin tanárnő, a Comenius együttműködési projekt menedzsere.

A rendkívül kiszámított program csupán azt tette lehetővé, hogy ebéd közben, a menzán találkozzunk. Éppen szilvás gombóc volt a menü, amit élvezettel fogyasztottak diákok, tanárok egyaránt. A francia és a magyar iskolások persze azonnal megtalálták a közös hangot, többen közülük - éppen a cserediák programnak köszönhetően - már ismerősként is üdvözölhették egymást.

A kísérő tanárok - köztük Daniele Catala - ötödik-hatodik alkalommal látogattak el magyar barátaikhoz. Két gombóc fogyasztása közt megkértem, számoljon be a látogatás céljáról.

- Ötvenhárom diákkal, köztük két magyarral érkeztünk a mostani alkalommal. Egy teljes és egy fél napot töltünk Pápán, utóbbit a családokkal együtt, hiszen a gyerekeink náluk laknak. Közösen ismerkednek a várossal. A többi napon pedig utazunk, az ország számos területét igyekszünk bejárni - mondja a francia tanárnő, beszélgetésünket természetesen Pitó Katalin segíti. A projekteket ketten koordinálják, Daniele és Fréderic Moreau úr.

-  A financiális dolgokat természetesen a tanár úr intézi - mosolyog beszélgetőpartnerem, aki a programok elméleti hátterét rendezi, az egyéni diák-mobilitásokat biztosítja, illetve a pályázati anyagokat állítja össze. A franciák meglepődtek a március végi időjáráson, hóval ebben az időszakban még nem találkoztak. Bár többször jártak már Pápán, alig ismertek a városra. Daniele-t a két iskola, a kétféle oktatási rendszer közti alapvető különbségről is megkérdeztem.
- Az első nyilvánvalóan a mi iskolánkat jellemző világi szemléletmód, szemben a református gimnázium egyházi szemléletével - mondja. - Aztán itt van a magyar nyelv, ami - bár tanuljuk - nagyon nehéz számunkra. - A gyerekeink mégis hasonlítanak, ugyanolyan az ízlésük, ugyanazok az álmaik, ugyanarról beszélnek. Végül is a tananyag is hasonló, lehet, hogy kicsit másként megfogalmazva, de a gondolatok megegyeznek. Ez Európára ma már jellemző - fogalmazott a tanárnő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!