Hírek

2013.04.07. 15:23

Több száz önkéntes a Marcalnál

Az utóbbi néhány napban a Marcal vízgyűjtőterületén lévő patakok áradása miatt a folyó szintje is jelentősen megduzzadt. Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, a híd mellet kilépett medréből, és két települést is veszélyeztet.

Nagy Imre

Közel négyszáz önkéntes, a katasztrófavédelem, a NAV, a rendőrség, polgárőrök, közelebbről és távolabbról érkezettek állnak láncban vasárnap is a valamikori folyóparton épített töltésen. Egymásnak adják a homokzsákokat, amiket a hídon - főként asszonyok - töltenek.

Feltűnik egy hernyótalpas kétéltű - a Pest megyei kutató-mentők küldték -, belegázol a vízbe, vontatmánya - emberek és homokzsákok - majdnem elsüllyed. Aztán célhoz ér:valahol a rögtönzött gáton még van egy szakasz, amit meg kell erősíteni.

(Fotó: Orosz Péter)

- A folyó átlépte a töltést, a kavicsos utat, majd az ár Marcaltő felé vonult. Ezt a gátat azért építjük, hogy a víz kiáramlását és utánpótlását a falu felé megakadályozzuk - tájékoztatott Németh Tamás ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

- Még egy öt-nyolcméteres szakasz a problémás, ott másfél méteres a víz. Ha azt sikerül lezárni, az átáramló víz mennyisége jelentéktelen lesz, a többit megpróbáljuk a mederben tartani. A zárás miatt a mederben megemelkedett a vízszint, a vízügyes szakemberek szerint a mai napon tetőzik a folyó. A szintet egy napig tartja, aztán reményeink szerint apad - mondta el lapunknak a parancsnok, majd azt is hozzátette, hogy a védekezés addig tart, amíg az apadás elkezdődik. Nagy kérdés persze, hogy mennyi víz jön még le a Marcalon.

A baj nagy ugyan, de az összefogás is hatalmas. Egyre több önkéntes érkezik, vannak, akik mindhárom napon eljöttek. Nemesgörzsönyben, Marcaltőn, Egyházaskeszőn teát, szendvicseket készítenek, a kicsit pihenni tudókat melegedőbusz várja. Marcaltőn a faluvégi házak kertjéig ér az ár, a melléképületeket homokzsákokkal védik. Kitelepítésre a szakemberek szerint nincs szükség, a víz ideiglenes emelkedését legfeljebb a szél befolyásolja. Már csak a folyó apadására kell várni.

Folyamatosan frissített híreinket az árvízi védekezésről itt találja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!