Hírek

2013.05.17. 10:06

Kiteregeti a szennyest

Kipakol a mosodás, nem öncélúan, hanem elkeseredésében. Kifizetetlen számlák miatt másfél millió forintja lóg a levegőben Kiss Tibornak, emiatt a húsz éve működő egyéni vállalkozónak a léte került veszélybe.

Tremmer Tamás

Az almádi férfi – miután munkanélkülivé vált – 1992-ben kezdett magánvállalkozásba. A feleségével mosodát nyitottak, a lakosságot, s a Balaton-parton lévő szállodákat, vendéglőket keresték meg szolgáltatásaikkal. A vállalkozás kezdett felfutni, egyre több munkát kaptak, tudtak fejleszteni is. Húsz év után azonban beütött a krach.

Kiss Tibor egyik cigit szívta a másik után. „Korábban csak napi 3-4 szálat szívtam, de most van úgy, hogy kettő doboz sem elég. Nem tudom, mit hoz a holnap”, szakadtak ki belőle a szavak. Végtelen keserűséggel kezdte mesélni a történetét.

- Tavaly júniusban keresett meg a Parti Szálláshelyek Kft. ügyvezetője, Solymosi Attila. Ez a társaság vette bérbe a MÁV-tól az egykori balatonkenesei gyermeküdülőt. Megkötöttük a szerződést, ahogy végeztünk egy-egy munkával, adtuk a számlát, s kifizették. A nyár végén az ügyvezetővel megkérte, hogy az üdülőben lévő háromezer garnitúra ágyneműt, 600 abroszt mossuk ki. Egy faxot tett az asztalra. Ezen az áll, hogy Solymosi László ügyvezető kötelezettséget vállal arra, hogy az elvégzett munka ellenértékét legkésőbb 2013. február 10-ig rendezi.

Kiss Tibor megélhetése is veszélybe került már (Fotó: Gáspár Gábor)

Kiss Tibor folyamatosan hordta az üdülőből a holmikat, zömüket büdösen, penészesen, amit a telefonjával le is fényképezett, majd patyolat tisztán vitték vissza azokat Kenesére. Az elvégzett munkáért szeptember 25-én, majd október 2-án kiállított egy-egy részszámlát, összesen 257 ezer forint értékben. Amikor a pénzt nem kapta meg, kezdődött a levelezés.

Folyamatosan írt és telefonált a Solymosinak, akitől legfeljebb egy ígéretet tudott kicsikarni. Közben pedig a munkát elvégezte. Segélykiáltásával megkereste a bérbeadó MÁV-ot is, de azzal sem lépett előbbre.

- A kiállított számlák után be kellett fizetnem az általános forgalmi adót. Mindezt a saját zsebemből, mert ugye a pénzem meg sem kaptam! Érti ezt valaki?! Még nettó 800 ezer forintnyi munkavégzésem lóg a levegőben. Egyre inkább úgy éreztem, a pénzemhez soha nem fogok hozzájutni, ezért erről a tételről már nem mertem számlát írni, mert ezután szintén be kellett volna fizetnem az áfát. Nem akartam még ezzel is tetézni a bajt! Egy egyéni vállalkozásnak, mint az enyém, nincs több százezer forintnyi tartaléka!

Tavaly év végén felcsillant a remény, amikor tudomására jutott, hogy Kmetykó Beáta személyében új ügyvezetője van a megrendelőnek. Őt is felkereste, de azonnal lelombozódott, amikor a cégvezető közölte vele, hogy a kassza üres. Végső elkeseredésében 500 garnitúra ágyneműt, 601 darab abroszt, és 200 darab törölközőt magánál tartott. De ezzel is csak nyűgöt vett a nyakába, mert ezek tárolásáról is neki kell gondoskodnia. Mára elege lett az egészből!



Kérdésünkre a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága közölte, kiemelten figyelnek a törvényi előírások betartására és a jogszabályi keretek közötti betartatására. A vasúttársaság etikai rendszere előírja, hogy a szerződéses kapcsolatokban az üzleti partnereket is tájékoztatni kell az Etikai Kódexükben megfogalmazottakról és elvárás velük szemben is, hogy ezeket vegyék figyelembe, vállalják ezen szabályok, normák betartását. Mindazon által a bérbeadónak nincsenek lehetőségei és nem is feladata a bérlő felé meghatározni, hogy kitől milyen szolgáltatást rendeljen meg, és azt milyen módon teljesítse; ez az adott vállalkozás üzleti ügyének tekintendő.

Az ügyben természetesen megkerestük Kmetykó Beátát, aki Solymosi Attilát váltotta a Parti Szálláshelyek Kft. ügyvezetői posztján. A cégvezető elmondta, a kft. tulajdonosai 2012. novemberében keresték meg őt azzal, hogy vegye át a cég vezetését. Ezt ő szívesen vállalta, azzal együtt is, hogy a váltást nem mindennapi előzmények kísérték. Kmetykó Beáta elmondta, a Parti Szálláshelyek Kft-ét három magánszemély alapította – köztük a korábbi ügyvezető Solymosi Attila – azzal a céllal, hogy a MÁV balatonkenesei üdülőjét bérbe vegyék, s működtessék.

Mivel a társaság működésével problémák voltak, a tulajdonostársak elégedetlenek lettek az ügyvezető tevékenységével, kezdeményezték a felmentését. Csakhogy az elfogadott alapító okiratuk szerint az erről dönteni hivatott taggyűlést az ügyvezetőnek kellett volna összehívnia, amit ő halogatott. A Kiss Tiborral kötött megállapodás is ebben az időszakban született. A két tulajdonostárs megelégelte a huzavonát, ezért a cégbíróságot kérték fel arra, hogy hívja össze a taggyűlést, ami meg is történt.

 


A taggyűlésen a leváltott Solymosi Attila kötelezettséget vállalt arra, hogy a nála lévő iratokat, dokumentumokat, a cég könyvelését átadja az utódjának. Mivel nem kapták meg az iratokat, hivatalosan a mai napig nem tudják, van-e cégnek kintlévősége, illetve mennyi a ki nem fizetett számlák értéke. Az új ügyvezető azzal találta szemben magát, hogy elődje csak egy üres bankszámlát hagyott hátra.

A bankszámla kivonatokból kiderült, egyik utolsó intézkedéseként a Parti Szálláshelyek Kft. számlájáról 17 millió forintot utalt át az egyik saját cége számlájára. Számításaik szerint a kft-ét minimum 50 millió forintos kár érte, ezért a működése ellehetetlenült. Mindezek miatt ez év januárjában feljelentést tettek a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A cég iratait a rendőrség már lefoglalta. Az első meghallgatás február elején lezajlott, ezen Kmetykó Beáta is részt vett. A történtek miatt kezdeményezték a tag Solymosi Attila kizárását a társaságból, de a folyamatban lévő rendőrségi eljárás miatt ezt meghiúsult. Úgy döntöttek, Solymosi kihagyásával a két tulajdonostárs létrehozza a Balatoni Szálláshelyek Kft-ét. Ezzel párhuzamosan kezdeményezték, hogy a MÁV erre az évre már az új társasággal kössön bérleti szerződést, amit sikerült is elérniük.

Kmetykó Beáta a Kiss Tibor felé fennálló tartozással kapcsolatban megjegyezte, amíg a rendőrségi eljárásnak nem lesz vége, nem tud mit tenni. Ha ez számukra kedvezően zárul, talán a végrehajtást követően lesz arra fedezet, hogy a társaság kifizetetlen számláit rendezzék. Addig pedig azt tudta javasolni, hogy a vállalkozó kezdeményezzen végrehajtást, vagy indítson felszámolási eljárást a Parti Szálláshelyek Kft-vel szemben.

A Napló kérdésére a Kómár Viktória rendőr főhadnagy, sajtószóvivő megerősítette: a Parti Szálláshelyek Kft. feljelentése alapján sikkasztás bűncselekménye miatt van folyamatban eljárás a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályán. Az eljárás jelenleg ismeretlen tettessel szemben folyik. Kiss Tibor pénze a fenti fejleményekkel együtt továbbra is lóg a levegőben. Nem kertelt, bevallotta, kritikus helyzetbe került a vállalkozása.

Az elmúlt húsz évben mindig volt pár ezer forint, amit nem fizettek ki, de ezeken túl tudott lépni. A másfél millió forint hiánya azonban elviselhetetlen teher. Nem tudja, mit tartogat számára a holnap. Újabb cigire gyújtott, immár a sokadikra. Mélyet slukkolt, kifújta, elrévedt a gomolygó füstben. Hova jut ez az ország, ha így el tudnak bánni egy kisvállalkozóval?!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!