Hírek

2013.06.27. 16:28

Beszteri Bélát az ország és a világ jövője foglalkoztatja

Soha nem foglalkoztatta, hány éves, a munkát mindig megtalálta és a továbbiakban sem szeretné abbahagyni, mondja Beszteri Béla, akit a napokban nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntöttek a Veabban. Jövőkutató, nemcsak az ország, de a világ sorsa is érdekli.

Balla Emőke

Mióta a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága (Veab) létezik, Beszteri Béla már itt tevékenykedett. Előbb a politikatudományi munkabizottság, később a gadaság-, jog és társadalomtudományi szakbizottság elnöke lett. Tizennyolc évig szervezte a nemzetközi szinten is elismert komáromi konferenciákat, minden év áprilisában, a Komáromi napok keretében, ahol neves társadalomtudósok tartottak előadásokat. Később a győri Széchenyi István Egyetem adott otthont a rendezvénynek, bekapcsolódott a munkába a Budapesti Gazdasági Főiskola is.

- Eredetileg történész vagyok, németül, angolul beszélek, az idegenforgalom érdekelt. Kandidátusi disszertációmat A nemzetközi turizmus, mint a népek személyes érintkezésének legszélesebb eszköze címen írtam és védtem meg 1985-ben. A turizmussal általában közgazdasági ügyként foglalkoznak, én az emberek közötti kapcsolatot kerestem. Ez a megközelítés teljesen új volt azon a területen, és azóta is újnak számít.

Beszteri Béla nyolcvan évesen sem hagyja abba a munkát (Fotó: Orosz Péter)

Beszteri Béla a Magyar Tudományos Akadémia jövőkutatási bizottságának tagja. Magyarországon 1968-ban vált hivatalos tudománnyá a jövőkutatás. A jövőkutatás az ország állapotával foglalkozik, mindenféle vonatkozásban, a gazdaság, az emberi kapcsolatok oldaláról. Hogy ő miért fordult a jövőkutatás felé, arra úgy válaszolt, történészként kezdetben a múlt iránt érdeklődött, utána a jelen, majd a jövő lett érdekes számára.

- Az ország jövője nagyon ellentmondásos. Az ember szeretne kedvezőbb körülmények között élni, de ennek nagyon sok akadálya van, az ország általános helyzete, a mindenkori politikai állapotok sem túlságosan kedvezők. A magyar ember sajátossága, hogy inkább a rosszat veszi észre, kevésbé a jót, ez beállítottság kérdése is. A jövőkutatásban az a biztos, hogy nem tudjuk, mi lesz. Néhány évnél többet előre tekinteni nem lehet, két-három évre lehet megbízhatóan prognosztizálni. Mindenki szeretne hosszabban előre látni, de hosszabb távra nem lehet megalapozottan, megbízhatóan leírni a folyamatokat.

Beszteri Béla nem hagyja abba a munkát. Kutatási területe a rendszerváltás, a globalizáció, Magyarország jövője. Most az foglalkoztatja, hogy a világ vezetése eddig az Egyesült Államok kezében volt, most viszont úgy látszik, pár éven belül Kína lesz.

 

Beszteri Béla középiskolai tanár, politológus, történész, jövőkutató 1933-ban született Jászberényben. Egyetemi tanulmányait Szegeden végezte, történelem-német szakos tanérként Gyarmat község iskolájában helyezkedett el, majd a pápai Türr István Gimnáziumban tanított. 1971-től a Veszprém Megyei Oktatási Igazgatóság munkatársa lett. A Veab egyik alapító tagja, 1997-től a Veab gazdaság-, jog- és társadalomtudományi szakbizottság alelnöke, majd elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!