Hírek

2013.06.26. 09:55

Gulácsy-tárlat az Egry József múzeumban

Badacsony - Gulácsy arcképe fogadja a látogatót a kiállításon. A megsárgult fotón állát bal kezére támasztja, kivillan fehér mandzsettája - és merőn szembenéz velünk.

Szijártó János

Így szólította meg az érdeklődő közönséget Gopcsa Katalin művészettörténész a Gulácsy Lajos alkotásiból összeállított időszaki kiállítás megnyitóján a badacsonyi Egry múzeumban. - Nem először találkoznak Egry József és Gulácsy képei, ugyanis mindketten szerepeltek a Könyves Kálmán Szalon 1907-es "Ifjúság" kiállításán, de a Művészház 1910-es tárlatán is. Most annak örvendhetünk, hogy a magyar művészet valóban legzseniálisabb alkotóival randevúzhat itt a badacsonyi múzeumban a hazai közönség - fogalmazott Gopcsa Katalin.

A művészettörténész emlékeztetett a háborúban elpusztult hatvan Gulácsy képre, ami miatt ugyan "torzónak" tekinthető a fellelhető képanyag, azonban a Badacsonyban látható kamara-kiállításnyi művek is életre keltik egy fantasztikus látomásos művész univerzumát.

 

 

Fodor József igazgató (jobbra) az egyik látogatóval a Gulácsy tárlat grafikáit nézi (Fotó: Szijártó János)

 



- Több mint félszáz kép, kisméretű grafikák, zömmel ceruzarajzok, ámde felölelik a festő művészetének legfontosabb terrénumait. Elbolyonghatunk álomországának, Naconxypannak korzóin, találkozhatunk polgármesterével és lakóival, de rácsodálkozhatunk finom, légies rajzú nő-portréira, aktjainak érzéki szépségeire, groteszk figuráira, megelevenednek az álmokat, vágyakat idéző tájak, városok, múlt idők rizsporos-parókás rokokó jelenetei, gúnyrajz-szerű életképei, és meséinek, mítoszainak álomidéző szürreális látomásai.

Fantázia-lényei a jó ötven évvel későbbi Sárga tengeralattjáró képzelt lényeinek a rokonai - tette hozzá. Juhász Gyula a spirituális művészet mesterének, eredeti tehetségű, tragikus sorsú, víziós festőnek nevezte Gulácsy Lajost, aki megjárta Párizst is, de jobban szeretett Itáliában barangolni, a középkori hangulatot árasztó városkákban visszaálmodta magát az elmúlt századokba.

 



A Gulácsy-tárlat anyaga az Első Magyar Látványtár gyűjteményéből származik, amelyet Vörösváry Ákos, mint kurátor biztosított erre az alkalomra. Szerinte mindez Tapolca-Diszel és Badacsony között egyfajta hidat is szimbolizál immár.


 

 


A múzeumok éjszakáján rendezett megnyitón Krisztin N. Lászlót badacsonytomaji polgármester, Fodor József múzeumigazgató is mondott köszöntőt, majd elhangzott Vízkelety Dóra tolmácsolásában Juhász Gyula Gulácsy Lajosnak című verse. A rendezvény további részében Németh István Péter költő előadásában magyar költők Gulácsy Lajos ihlette verseit hallhatta a közönség, majd a zalaszentgróti Garabonciás Színpad előadásában Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művét tekinthették meg. A nem mindennapi kulturális esemény a Babos – Piller Jazz Duó koncertjével zárult.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!