Hírek

2013.07.11. 14:53

Felelőtlen fürdőzök veszélyben

Balatonalmádi – Egy átlagos szezonban akár fél tucat, komolyabb gerinc, vagy csigolyasérüléssel járó baleset is történhet a Balatonnál amiatt, mert rosszul választják meg a fürdőzők azt a szakaszt, ahol a vízbe ugranak; mindegyik eset a felelőtlenségre vezethető vissza.

Halmos György

Erről Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője beszélt érdeklődésünkre egy kedden hajnalban történt tragikus eset kapcsán. Mint arról beszámoltunk, a Wesselényi strandra riasztották a mentőket kedden hajnalban, mert egy 26 éves fiatal az egyik stégről a tóba ugrott, de a sekély vízben súlyosan megsérült a gerince. Az eszméletlen fiatalembert a társai húzták ki a partra, a kiérkező mentők fél órán át küzdöttek az életéért, majd a megyei kórházba szállították.

Tar Mihály szerint, ha az alapvető, józan ész által diktált szabályokat betartjuk, akkor a Balaton biztonságosnak tekinthető. A hírek szerint a fiatalember alkoholt fogyasztott, ami elvileg kizárja azt, hogy valaki fürdőzzön, valószínűleg nem volt tisztában azzal, milyen mély a víz, ismeretlen helyen ugrani pedig még talppal sem biztonságos - hangsúlyozta. A szóvivő hozzátette: alapvető szabálynak számít az is, hogy éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között nem fürdőzünk a Balatonban.
– Az előbb ismertetett szabályokat nem a törvények írják elő, hanem a józan ész diktálja, ha ezeket betartjuk, akkor nem lehet probléma. Ugyanakkor minden évben előfordulnak az almádihoz hasonló balesetek, szinte kizárólag fiatalokkal, nem egyszer alkohol fogyasztása után. A sekély vízbe ugrás mellett a vízi bicikliről történő ugrás a másik komoly veszélyforrás, akkor szintén a víz mélysége miatt, illetve az ugró felhevült teste miatt következhetnek be tragédiák.

A strand este hétkor bezár, éjfélig lehet látogatni, utána a biztonsági őrszolgálat bezárja a kapukat, a baleset fél egy és egy között történhetett – közölte érdeklődésünkre a Wesselényi strand gondnoka. Erdősi László hozzátette, hogy a Wesselényi strand egyébként biztonságosnak számít, este hétig vízi mentő és egészségügyi személyzet lát el szolgálatot. A strand területén mindenhol tilos ugrálni.

- Minden évben előfordulnak kisebb vágási sérülések, ficamok, zúzódások, de az elmúlt két évben nem volt példa ilyen súlyos balesetre – mondta.

A helyi kapitányságon is vizsgálták az esetet, de nem indítottak eljárást, mert a balesetet szenvedett 26 éves fiatalemberén kívül más felelőssége nem merült fel az ügy kapcsán. Úgy tudjuk, hogy a társaságot a strandra felügyelő biztonsági őr elküldte.

- Változatlanul válságos az állapota a sérültnek, megszüntették a mélyaltatást és hipotermiát, de ettől függetlenül semmiféle agyi funkciója nem tért vissza a fiatalembernek – közölte érdeklődésünkre a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház főigazgatója. Dr. Rácz Jenő elmondta, hogy a sérült továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van. Hozzátette, hogy bármikor fatális fordulat történhet az állapotában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!