Hírek

2013.07.10. 12:32

Meghallgatják a véleményeket a Badacsony és Fonyód kompjáratról

Siófok - Várhatóan a kora ősszel, Badacsonytomajon és Fonyódon kerül sor majd azokra a közmeghallgatásokra, amiket a Badacsony és Fonyód között tervezett kompjárat megépítése kapcsán tartanak majd - tudtuk meg dr. Halmos Gábortól, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatójától.

Győrffy Árpád

A fórumokra azért van szükség, hogy az időközben elkészült megvalósíthatósági tanulmány alapján véleményt mondhassanak a tervezett létesítményről. A vezérigazgató szerint csak a két kikötő kialakítása mintegy nyolcmilliárd forintba kerülne majd, amihez uniós forrást remélnek. Az új kompjárat az 5,5 kilométeres Badacsony-Fonyód közötti távot 20 perc alatt tenné meg, így legalább kétszer olyan gyors lenne, mint a jelenlegi kompok. A 60-65 méter hosszú komphajókon 48-50 autónak és az egyéb terheléstől függően 350-1000 utasnak lenne hely.

A 2. kompjárat megvalósításának első tervei még a múlt század 90-es éveinek elejére nyúlnak vissza, amikor a Révfülöp-Balatonboglár útvonalat szemelték ki a célra. Lakossági tiltakozás miatt később néhány kilométerrel nyugatra, Pálkövéhez helyezték át a tervezett útvonalat, de újabb lakossági tiltakozás miatt végül azt is elvetették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!