Hírek

2013.07.11. 15:20

Sokkal többe kerülhet a büntetés - jó tanácsok vezetőknek

Viszonylag sok kellemetlenséget előzhetnek meg azok a gépkocsival külföldi nyaralásra utazók, akik indulás előtt előzetesen tájékozódnak, például a megengedett sebességekről, hiszen Ausztriában a gyorshajtás miatt kiszabott büntetés még mindig nagyságrendekkel magasabb, mint Magyarországon.

Halmos György

A legkedveltebb nyári úticélnak számító Horvátországban a magyarországihoz hasonlóan 50, 90, 110 és 130 a legnagyobb megengedett sebesség városon belül, lakott területen kívül, autóúton és autópályán. Viszont azt jó tudni, hogy a fiatal vezetők számára alacsonyabb sebességhatárok vannak érvényben, csak 80-100-120 kilométeres sebességgel vezethetnek a horvát utakon – tájékoztatta a Naplót az Autóklub.

Nyugati szomszédunknál, Ausztriában hazánkhoz hasonlóan lakott területen belül 50, sok településen viszont csak 30 kilométeres sebességgel lehet haladni, országúton, autóúton egyaránt 100-100, míg autópályán 130 kilométeres óránkénti sebességgel lehet hajtani. Ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy éjszaka tíz és hajnali öt óra között az A10, A12, A13 és A14 autópályán csak 110-es tempóval lehet haladni. Sokan tudják, hogy Németországban az autópályákon a 130 kilométeres óránkénti sebesség csak ajánlás, Olaszországban egyes gyorsforgalmi utakon akár 150-nel is repeszthetünk, ugyanakkor a jogosítvány megszerzésétől három évig a legnagyobb sebesség 100 kilométer lehet maximum.

Az autópályákon igen vegyes a rendszer a díjfizetés szempontjából, míg Ausztriában, Szlovákiában és Szlovéniában matricával használhatjuk azokat, Horvátországban, Görögországban és Olaszországban szakaszonként kell fizetni. Ebből a szempontból Németországban a legjobb autózni, ugyanis személykocsira ott nem kell fizetni.

A magyarhoz hasonlóan a román és szlovák szabályozás is igen szigorú az ittas vezetőkkel szemben, ugyanis teljes tilalom van érvényben. Kezdő vezetők esetén szintén teljes a tilalom a legtöbb országban, Ausztria azonban kivétel, ott 0,1 ezrelék, Görögországban a kezdőké 0,2 ezrelék. Horvátországban, Németországban, Olaszországban, Görögországban és Szlovéniában 0,5 ezrelék a megengedett véralkoholszint.

Tavaly változtak a közlekedési szabályok Szlovákiában és emelkedtek egyes közlekedési bírságok, és egész évben, még lakott területen belül is tompított fényszóróval kell közlekedni – közölte az Autóklub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!