Hírek

2013.08.30. 17:40

Testnevelés minden nap

Szakmai tanévnyitót tartottak közel 500 pedagógus, igazgató, tankerületi vezető és oktatási szakember részvételével a zánkai Új Nemzedék Központban pénteken.

Marton Attila

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) országos tanévnyitó rendezvénysorozatának észak-dunántúli állomására a Közép- és Nyugat-dunántúli régió hat megyéjéből érkeztek résztvevők. Marekné dr. Pintér Aranka, a KLIK elnöke sajtótájékoztatón számolt be a hétfőn kezdődő tanév újdonságairól.

– A mindennapos testnevelés újabb évfolyamon indul el heti öt órában, megjelenik a hit- és erkölcstan, valamint az erkölcstan tantárgy, a szakiskolai képzésben pedig elkezdődik a felzárkóztatást segítő Híd I. és Híd II. program, amelyek a lemorzsolódó gyerekek szakmához való juttatását célozzák meg, fogalmazott a KLIK elnöke.

Az előző félév szerinte átmenetinek tekinthető az átadás-átvétel miatt, a szervezet építése az idei tanév feladata lesz. Ez rengeteg szervezőmunkával és feladattal jár: a pedagógusoknak új munkaszervezésre és szemléletre lesz szükségük ahhoz, hogy az egész napos iskola délutáni foglalkozásain élményt adjanak a gyerekeknek.

Marekné dr. Pintér Aranka és dr. Mihalovics Péter (Fotó: Zwicker Tamás)


Az intézményfenntartó elnöke kiemelte, a tanév kulcsszereplője az igazgató lesz, ugyanis rajta múlik majd, hogy a kínálkozó lehetőségeket és programokat mennyire sikerül megvalósítani az egyes iskolákban. Dr. Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a júniusban elindított Új Nemzedék Plusz kezdeményezést mutatta be.

Elmondta, a hárommilliárd forintos programnak három fő eleme van: az intézményrendszer fejlesztése, amelynek keretében minden megyeszékhelyen októberben megnyílik egy kontaktpont iroda, ahol tanácsadók segítik majd a fiatalokat. A program második eleme a nemzedékek közötti kommunikáció fejlesztését célozza, míg a harmadik része a bázisiskola program beindítása.

A konferencián résztvevőktől azt kérte, segítsék a program beilleszkedését az iskolák pedagógiai programjába. A közoktatásban dolgozók a délelőtti plenáris előadások után a KLIK köznevelési, szakképzési és projekt szekciójában, valamint a bázisiskolai programot bemutató szekcióban hallgathattak előadásokat.


A miniszteri biztos a kezdeményezés legfontosabb elemének az országos bázisiskolai programot tartja, amely 45 intézmény bevonásával indul. – Kutatásainkból tudjuk, hogy a fiatalok legnagyobb problémája a kapunyitási pánik: 16-17 évesen olyan élethelyzetbe kerülnek, amikor az egzisztenciateremtés, a pálya- és a párválasztás kérdésében is dönteniük kell, s ezekben elsősorban szakemberektől juthatnak releváns információkhoz, fogalmazott dr. Mihalovics Péter. Ősztől ezért 400 pedagógust képeznek majd a bázisiskolákban, hogy felkészülten segíthessék a fiatalokat, tette hozzá.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!