Hírek

2013.09.08. 10:18

Hagyományok mentén

A Szent Borbála téren és a Thury-várban is tartottak megemlékezést, s balesetben elhunyt bányásztestvéreik előtt is tisztelegtek a 63. bányásznap résztvevői a településen.

Szabó Péter Dániel

A szokásoknak megfelelően már szombaton kora reggel zenére ébredtek a helyiek, a muzsikát ezúttal is a Várpalotai Bányász Fúvószenekar biztosította. Ezt követően az egykori bányász városrészben, a Szent Borbála téren tartottak ünnepséget, ahol egy csille és a palotai bányászat történetét feldolgozó Szent Borbála faszobor is emlékezteti az arra járókat az évszázados hagyományokra. Itt szavalta el erre az alkalomra íródott, s a nyugdíjas bányászok szemébe bizony könnyet csaló versét Krausz Anna.

A Thury-teremben Leszkovszki Tibor (balra) beszélt a bányászat palotai történetéről. Mellette Búzási István, Hargittai László és Hámori István Péter (b-j.) (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Ezt követően a Jó Szerencsét Művelődési Központban folytatódott a program, a bányásznap részeként Farkas István várpalotai festőművésznek nyílt kiállítása az intézményben. A központi ünnepségre aztán a vár Thury-termében került sor, ahol előbb dr. Búzási István, a Bányász Hagyományok Ápolásáért Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Leszkovszki Tibor, a város egykori polgármestere idézte fel a bányászat várpalotai történetét, s elemezte annak társadalmi, gazdasági vetületeit.

A termet teljesen megtöltő egykori munkatársak előtt Hargittai László, a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet helyi vezetője adta át az 50, 60, illetve 65 éves szakszervezeti tagságért járók okleveleket és díszes korsókat, majd Hámori István Péter, a Bányamunkás című lap főszerkesztője méltatta Petrovics László most elkészült, a várpalotai bányászszakszervezet kulturális érdekképviseletének történetét bemutató impozáns könyvét.

A Rákóczi Telepi Baráti Kör tagjai, Simon András, Einreinhof Attila elnök és Mihók Lászlóné (b-j.) is elhelyezték a tisztelet koszorúját az elhunyt bányászok emléktáblájánál

 

A program a tavaly újra megnyitott bányászattörténeti gyűjtemény előcsarnokában folytatódott, ahol a balesetben elhunyt bányásztestvérek emléktáblájánál helyezték el a tisztelet koszorúit, virágait a megjelentek, köztük a várpalotai önkormányzat és a társszervezetek képviselői.

A palotai bányásznap részeként labdarúgó emléktornát is rendeztek szombaton délután a Rákóczi-telepi iskola csarnokában. A résztvevő gyermekcsapatok, valamint a Videoton, a Veszprém és a házigazda település öregfiúk csapata a Várpalotai Bányász egykori kiváló kapusára, a Kunki becenéven ismert Horváth Istvánra emlékeztek egy jó hangulatú, körmérkőzéses tornával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!