Hírek

2013.09.10. 18:55

Megmaradhat a gyógyszerellátás

Veszprém megyében a közforgalmú gyógyszertárak közül az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adatai alapján kevesebb mint tíz gyógyszertár nem felel meg a 2014. január 1-jétől elvárt, minimum 25 százalékos gyógyszerészi, szakmai tulajdoni aránynak, melyek közül minden gyógyszertár olyan városban helyezkedik el, ahol több gyógyszertár is van.

Varga Domokos Péter

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Egészségügyért Felelős Államtitkárság sajtóosztályának lapunkhoz küldött válaszából derül ki ez az információ. Kifejtették, a jelenlegi kormányzat – szemben a 2006–2010 között lezajlott gyógyszerpiaci liberalizáció következtében kialakult egyenlőtlen, főként a nagyobb városokban történt gyógyszertárak létesítésével – a 2010-től az objektív beteg-érdeket szolgáló, a gyógyszertár-létesítésnél a szükségleti elvet előíró gyógyszerészi szakmai tulajdont és kontrollt erősítő szabályozást léptetett életbe.

Ennek során kifejezett hangsúlyt fektetve a vidéki gyógyszerellátás színvonalának megtartására, emelésére. Az államtitkárság már eddig is számos intézkedést hozott a vidék gyógyszerellátás meg-erősítése érdekében, így évente 700 millió forintos úgynevezett működési célú támogatás áll az egy települést egyedül ellátó kis forgalmú gyógyszertárak részére, melyeknél további támogatás igényelhető fiókgyógyszertár működtetése esetében. Ezzel több mint 330 település és a fiókgyógyszertárakon keresztül további körülbelül 150 település lakossági gyógyszerellátása kap érdemi támogatást. A 2012-ben bevezetett generikus ösztönző és a 2013-ban elindított gyógyszertári szolgáltatási díj elosztásánál is a kistelepülési gyógyszertárak szempontjait figyelembe vevő súlyozási rendszer került kialakításra.

 



Nemesvámoson a tulajdonos orvos és a személyi jogos gyógyszerész szakmai és elszámolási vitája miatt szűnt meg a patika (Fotó: Penovác Károly)

 



Továbbá a tavalyi év során végzett nagykereskedelmi és patikai árrés közötti átcsoportosítás is a kisebb gyógyszertárak helyzetét javította jobban. Számos intézkedés, mint például a gyógyszertári marketingszabályok ésszerű keretbe terelése pedig indirekt hatással segíti a kistelepülési gyógyszertárak helyzetét. Mindezen intézkedések tényszerűen mutatják, hogy az államtitkárság elkötelezett a vidéki gyógyszerellátás folyamatos fenntartásában. Ennek további eleme – mely idén július elején lépett életbe –, hogy ellátási érdekből, egyes 2000 fő feletti kistelepülésen egyedül működő gyógyszertárak esetében az állam tulajdonosi szerepet vállalhat.

Ehhez kapcsolódóan fontos azt is ismerni, hogy ezen kisebb gyógyszertárak sokszor több fiókgyógyszertárat is működtetnek, így ez további kisebb települések ellátására is garanciális elemként jelenik meg. Hazánkban az egy főre eső gyógyszertárak száma európai viszonylatban is magasnak tekinthető, illetve ezek földrajzi elosztása megfelelő. A lakosság öt százaléka lakik olyan kis településen, amelyen nincs gyógyszertár, de ezen esetekben is néhány kilométeren belül van működő gyógyszer-tár. Továbbá olyan településeken, ahol orvosi ellátás van, a gyógyszerellátás is biztosított. 

A tulajdonosi szerkezet átalakításával kapcsolatosan érdekből, félrevezető információkkal szemben Veszprém megyében tényszerűen megállapítható, hogy a működő közforgalmú gyógyszertárak közül az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adatai alapján kevesebb mint tíz gyógyszertár nem felel meg a 2014. január 1-jétől elvárt, minimum 25 százalékos gyógyszerészi, szakmai tulajdoni aránynak, melyek közül minden gyógyszertár olyan városban helyezkedik el, ahol több gyógyszertár is van. 

A gyógyszerészi szakmai tulajdonosi program támogatására és ezáltal a betegellátás szakmai garanciáinak biztosítására indult el idén nyártól állami támogatással a patikai hitelprogram és tőkeprogram, mely az érintett gyógyszertárak esetében jelentős mértékben segíti a törvényi előírásoknak való megfelelést.

 


Biztosított lesz a folyamatosság

Jelenleg Magyarországon 2333 közforgalmú gyógyszertár, 668 fiókgyógyszertár és közel 260 orvos által működtetett kézigyógyszertár van. Emellett 71 esetben végeznek egyes kórházi gyógyszertárak közvetlen lakossági gyógyszerellátást is. Ezen gyógyszertárak jellemzően illeszkednek a település nagyságához, így a kisebb településeken fiókgyógyszertárak – melyekből a 2011-től mozgó fiókgyógyszertár működtetése is lehetséges –, illetve kézigyógyszertárak vannak, melyek a lakosság folyamatos gyógy-szerellátását biztosítják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!