Hírek

2013.12.02. 15:08

Zászló jelzi a kisbabák születését Veszprémben

Babazászló jelezheti az újszülöttek érkezését több városi intézmény és társasház homlokzatán a jövőben.

Marton Attila

A babazászló „intézményét” a dr. Kopp Mária által négy éve alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom hívta életre, amikor két éve pályázatot írtak ki a zászlók megalkotására. A veszprémi kezdeményezés ötlete Oberfrank Páltól, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójától származik. Az intézmények fekete zászlóval jelzik, ha elhunyt valaki, annak azonban eddig nem volt jele, ha valahol gyermek született, mondta a direktor a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályán tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Ebből az ötletből született meg a babazászló, amit a színház elkészíttetett, s az intézmény már ötször ekképp tudatta, hogy a színház valamelyik dolgozójának gyermeke született, hamarosan pedig újra kikerül majd a zászló, mondta Oberfrank Pál, aki Porga Gyula polgármesternek is átadott egy babazászlót.

Fotó: Penovác Károly

A városvezető kijelentette, a legutóbbi népszámlálás adatai alapján Veszprém egyike annak a négy megyei jogú városnak, ahol nőtt a lakosság száma, ez azonban nem a születések és halálozások különbségéből, hanem a vándorlási különbözetből fakad. Emlékeztetett, két éve az önkormányzat Családbarát címet kapott. A babazászlót a színháztól igényelhetik majd az intézmények és a társasházak.

A sajtótájékoztatón nem csak a polgármesteri hivatal, hanem a megyei kórház, a húszemeletes lakóközössége, valamint a Veszprém Televízió is kapott egy-egy lobogót, valamint az egyik helyi bank is jelezte már igényét a zászlóra. Rácz Jenő, a megyei kórház igazgatója közölte, december 19-én adják át a perinatális intenzív centrumot, a szülészeti osztály fejlesztését, és aznap nyitja meg kapuit a kórház egészségfejlesztési irodája is.

A születések száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 1975 óta szinte folyamatosan csökken: míg 1980-ban 150 ezer, tíz évvel később már csak 126 ezer gyermek született. Az ezredforduló után évente már kevesebb, mint 100 ezer, míg tavaly mintegy 90 ezer. Idén szeptember végéig 66 ezer csecsemő látta meg a napvilágot Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!