Hírek

2014.03.27. 17:44

A maffiától is rettegett a Seuso-kincs megtalálójának barátja

Sírtunk a feleségemmel együtt, amikor szerdán megtudtuk, hogy hazakerülnek a kincsek. Aludni sem tudtunk, mert egész éjszaka is ez járt a fejünkben - így fogadott Harmath József pincéjénél, aminek közelében barátja munka közben a földben megtalálta a római kori kincseket, amik most hazakerültek.

Kovács Erika

- Soha nem voltunk egyedül, mert a közelünkben mindig egy fehér autó állt - utalt korábbi életükre József. Furcsállták, hogy kiskatona korában miért hozzák-viszik a kincsek megtalálóját, Sümegh Józsefet fekete Volgával, aki a leszerelése előtt három nappal fiatalon felakasztotta magát, de az öngyilkosságot Harmath József másokkal együtt máig nem hiszi el. Azt mondja, miután neki is megmutatta barátja, Józsika a kincseket, és azok letisztításában ő maga is részt vett, nem volt egy perc nyugtuk sem. Felesége mindig mondta neki, egyszer elviszi őket a maffia.

(Fotó: Kovács Erika)

Most némi megnyugvást ad, hogy végre visszakerültek a kincsek oda, ahová valók, magyar földre - fogalmaz meghatódtan a 64 esztendős férfi, és már alig várja, hogy láthassa azokat. Emlékezik azokra az időkre, amikor a gyűjtemény nézegetése közben egy üstre szemet vetett, amikben kőműves lévén bitument hevített volna, ami aztán mégsem lett az övé, de ennek később nagyon örült. Mint mondja, ennek köszönheti az életét, mert már csak ketten élnek azok közül, akik látták a Seuso-kincseket, mindenki más hirtelen, máig tisztázatatlan körülmények között meghalt. New Yorkban, a Legfelsőbb Bíróságra koronatanúként hívták meg évtizedekkel ezelőtt, és azóta vár arra a pillanatra, ami most megtörtént: a Seuso-gyűjteményt annyi idő után végre újra láthatja.

További híreket és érdekességeket a Seuso-kincsről itt olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!