Hírek

2014.10.08. 11:34

Perre megy a család lányuk tragédiája miatt

Veszprém - Nem sikerült egyezségre jutni peren kívül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik), ezért pert terjesztek elő - mondta lapunknak szerdán Lichy József, annak az úrkúti családnak az ügyvédje, akinek 13 éves lánya tavaly januárban az iskolában, étkezés közben megfulladt.

Kovács Erika

Az ügyvéd a Napló érdeklődésére kifejtette: - Több levélváltáson vagyunk már túl az intézményfenntartóval, az utolsó levél a napokban érkezett, kiderült belőle, nem jutunk egyezségre velük, mert nem ismerik el felelősségüket.  A Klik szerint ugyanis elháríthatatlan baleset történt a gyerekkel az úrkúti iskolában, amit senki nem tudott volna megkadályozni, szerintünk ez nem így van - fogalmazott Lichy József. Rámutatott: az iskola felel a gyerekek testi épségéért, csak abban az esetben nem, ha olyan probléma adódik, amit emberi képtelenség elhárítani, ezúttal nem erről van szó - szögezte le. Szerinte ha lett volna a menzán egy felügyelő tanár, aki a fuldokló gyereket feje tetejére állította volna, akkor a kislány nem fuldoklik hat percig kinn az udvaron, és ez esetben a gyereknek már a gravitáció is segíthetett volna. Pert terjeszt elő, valószínűleg a Veszprémi Törvényszéken, több tízmilliós nagyságrendben.

Wolsztné Oláh Lívia, kislánya Réka képével, egy interjú alkalmával, Úrkúton. Fotó: Kovács Erika

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük szerdán a Klik-et is, miután válaszuk megérkezik, azonnal közöljük.

Korábban megírtuk: tavaly januárban az úrkúti Hauser Lajos Általános Iskolában ebéd közben paprikás krumplit és uborkát evett egy 13 éves kislány. Fuldokolni kezdett, kifutott az udvarra, a mentők 20 perc után tudták újraéleszteni, addigra agyhalott volt, másfél hét után meghalt. Szerveit a szülei felajánlották, amivel öt ember életét mentették meg. Az iskola  a szülőknek egy millió forintot ajánlott fel, de ők azt nem fogadták el.


A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megkeresésünkre közölte:

"együtt érzünk a szülőkkel mély fájdalmukban, akik gyermeküket ilyen tragikus módon vesztették el. Intézményünk mindenben együttműködött a rendőrséggel, hogy kiderüljön történt-e mulasztás és terhel-e bárkit felelősség, a rendőrségi vizsgálat lezárult és kizárta a személyi felelősséget illetve a bűncselekmény gyanúját. Fontos tudni, hogy az iskola dolgozói, amint észlelték, hogy mi történt, a kislány segítségére siettek, azonnal hívták a mentőket, a háziorvost. Egy gyógyszerésznőt is értesítettek, aki perceken belül ott volt, és segítséget nyújtott a mentők kiérkezéséig. Megtettek mindent, ami tőlük emberileg és szakmailag elvárható volt. Az iskola dolgozóit, a pedagógusokat és a gyermekeket is megrázta az eset és az, hogy bár mindent megtettek, nem tudtak segíteni. A KLIK mindent meg fog tenni, hogy ilyen szerencsétlen és tragikus balesetek ne fordulhassanak elő"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!