Hírek

2015.01.16. 19:40

Országszerte közel nyolcvanan szenvedtek már fagyhalált

Veszprém - Csaknem teljes kihasználtsággal működik a hajléktalanszálló, az utcai szolgálat pedig huszonnégy órás ügyeletben figyel az utcán élőkre.

Marton Attila

Az elmúlt években indított programok révén mintegy húsz-harminc fő került ki az ellátásból, a hajléktalanok száma azonban ennek ellenére sem csökkent a városban, közölte Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Házának vezetője. A városban élő 260–280 hajléktalan közül nem mindenki tér be az ellátó helyre, körülbelül 90–100 ember minden éjszakát szabad ég alatt, vagy komfort nélküli épületekben tölt. A veszprémi intézményekben idén is összesen 191 férőhelyet tudnak biztosítani, az utóbbi napokban 165–170-en éjszakáztak a szállón.

A városban élő hajléktalanok nagy része igénybe veszi az ellátóhelyet. Fotó: Archív, Penovác Károly

Az intézményvezető elmondta, az utcai szolgálat munkatársai hetente háromszor a város tíz pontján osztanak ételt és meleg teát, emellett a télen minden nap este hat és tíz óra között közlekedő krízisjárat azokat a helyeket keresi fel, ahol hajléktalanok tartózkodhatnak. Pályázati forrásból huszonnégy órás ügyeleti szolgálatot is működtetnek április végéig.

Hetvenhatra emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma október eleje óta hazánkban, közölte a Magyar Szociális Fórum. Adataik szerint 34-en a szabad ég alatt, 26-an saját fűtetlen otthonukban, 16-an pedig kórházba szállítás közben, illetve kórházba érkezés után haltak meg. Szaller Péter elmondta, az általuk regisztrált és gondozott hajléktalanok közül senki sem vesztette életét a hidegben. A korábbi évekkel szemben, tudomásuk szerint, eddig fagyási sérülést sem szenvedett senki.

A készenléti szolgálat lakossági bejelentéseket vár: a regionális diszpécserszolgálat a 34-511-028, míg a veszprémi utcai szolgálat a 30-237-66-95 számon érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!