Hírek

2015.12.23. 07:08

Közösséget építenek - Idős és fiatal együtt dolgozik Somlóvecséért

Somlóvecse - A generációk együttműködésének szép példája Somlóvecse község. A megye egyik legkorosabb polgármestere dolgozik együtt talán a megye legifjabb alpolgármesterével. A harmadik képviselő szintén a fiatalabb generáció tagja.

Tisler Anna

A nyugdíjas korú Molnár Károlyné polgármester, a 23 esztendős Bóna Bálint alpolgármester és a 30 esztendős képviselő, Pósné Kiss Marietta egyaránt az első ciklusát tölti. Az önkormányzatiság egyikük számára sem ismeretlen. A polgármester asszony a nagyalásonyi önkormányzat pénzügyi osztályán dolgozott nyugállományba vonulásáig, a fiatalok családtagjai is vettek részt már a  település vezetésében. Ők hárman, mint elmondták, nagyon jól tudnak együtt dolgozni. Az elképzeléseik is azonosak, azt pedig tudják, hogy a szűkös lehetőségeik mit engednek meg.

Pósné Kiss Marietta képviselő, Molnár Károlyné polgármester, Bóna Bálint alpolgármester (Fotók: Tisler Anna)

- Évente hét millió forintot kapunk a település működtetésére, kettőt a közhasznú foglalkoztatottakra - tudtuk meg a polgármestertől. - Helyi adót nem vethetünk ki, sok a nyugdíjasunk, és többen egyedülállóak. Vállalkozók nincsenek. Ma már 100 fő alá csökkent a népességünk. Az idei év viszont nagy örömet hozott. Három gyermek született. A korábbi években jó, ha egy csecsemőt köszönthettünk.

A lakók életét igyekszik megkönnyíteni az önkormányzat. Áprilistól hetente háromszor ismét kinyit a bolt. Hétfőn kettő órakor megérkezett az eladó. Több idős már várta őt a bolt előtt. Elmondták, mindent megkapnak, ami a háztartásba kell, az áru friss. Jó, hogy nem kell utazniuk, van, akinek a buszra fel és leszállás is nehéz már. Az épület másik fele, amely egykor italboltként működött, ma a közfoglalkoztatottak melegedője, és a virágokat is ott, a melegben teleltetik. Tavasszal ismét kiültetik, hogy vidám színeivel tegye szebbé a parkot, az utcát.

A faluközpontban játszótér és pihenőpadok várják a helyieket

- Somlóvecse arról is híres, hogy három temploma van - mondta Bóna Bálint.  - Ma már a református és az evangélikus ad otthont istentiszteletnek, a katolikus felújításra szorul. Szeretnénk pályázni, hogy rendbe hozzuk az épületet.

Pályázathoz viszont önerő szükséges, amelynek az előteremtése nehéz egy csupán a normatívából gazdálkodó kistelepülés számára. Tervük, hogy beindítsák a falugondnoki szolgálatot. A sok idős számára nagy segítséget jelentene, ha a falugondnoki autóval utazhatnának orvosi vizsgálatra, volna, aki beszerezné a gyógyszereiket. A lakosság hatvan százaléka nyugdíjas korú. A testületi tagok felmérték, hogy az egyedül élők közül ki tölti magányosan a karácsonyt. Őt meglátogatták volna az ünnepi napokon, de mindenkihez érkeznek rokonok, hozzátartozók.

A község központjában állították fel a betlehemet, amelyet sötétedés után kivilágítanak. Szerveztek adventi koszorúkészítő foglalkozást is.

A református templom előtt állították fel az adventi koszorút

- Somlóvecse mindig összetartó település volt, örülök, hogy itt élhetek - tette hozzá Pósné Kiss Marietta. - Miután diplomát szereztem, hazajöttem. Férjemmel itt élünk. Nem is gondoltam arra, hogy nagyvárosban maradok. Tanítóként dolgozom a nagyalásonyi iskolában. Itthon pedig segítem a programok szervezését. Megtartottuk a gyereknapot, a sportnapot, a falunapot. Falunapon a helyi háziasszonyok főztek közösen. Reggel korán már kipakoltunk, tisztítottuk a hozzávalókat, beszélgettünk, majd együtt örültünk, amikor láttuk, hogy mindenki üresen hozza vissza a tányért. Ízlett az étel. Nemcsak a szórakozásban, a munkában és a bajban is összetartunk. Amikor az esővíz több házat elöntött, mindenki jött zsákokba homokot merni, pakolni. Jó, hogy számíthatunk egymásra.

A tájházban régi babakocsi is látható

A tájház konyhaberendezését a helyiek gyűjtötték

A polgármester elmondta, legfontosabb feladatának tartja, hogy odafigyeljen a lakókra. Minden hétfőn fogadóórát tart, ahol bárki felkeresheti gondjaival, örömeivel. Sokan az örömeiket is megosztják. Aki pedig otthon valami régi, jellegzetes tárgyat talál, beviszi a tájházba. A ház egyik részét régi paraszti otthonnak rendezték be. Egyik sarokban egy babakocsi látható 1958-ból. A konyhaszekrény 1967-ben készült. A másik helyiségben a paraszti élet szerszámait mutatják be az érdeklődőknek. Könyvtár is működik a községben, a művelődési házban pedig felújítást terveznek. Az ötven éve készült színpadot szeretnék átépíteni. A másik, komolyabb befektetést igénylő tervük a a csapadékvíz elvezető árkok burkolása. A munkával az út egyik oldalán már végeztek. Most a másik oldalra kell forrást szerezniük.

Az út egyik oldalát a vízelvezető árkot már ellátták burkolattal

A testület mindhárom tagja társadalmi munkában látja el a feladatát. Mint mondták, azzal az összeggel is szeretnék támogatni Somlóvecse fejlődését.

Címkék#Somlóvecse

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!