Hírek

2015.12.15. 06:29

Sokak kedvence a bejgli, de egyre többen inkább megrendelik a hagyományos finomságot

Mákos vagy diós tekercs, azaz bejgli. Tradicionális magyar karácsonyi finomság, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával töltött édesség, amit régen mindig a ház asszonya sütött. Manapság azonban gyakoribb, hogy szupermarketekben veszik meg, vagy pékségekben, vendéglátóhelyeken rendelik meg. De vajon mi éri meg jobban?

Szabó Péter Dániel

A bejgli tésztájához a legtöbb recept szerint liszt, tojás, cukor, tej - esetleg tejszín vagy tejföl -, vaj és élesztő szükséges. A lényeg az, hogy rugalmas, jó állagú tészta készüljön. Eddig egyszerűen hangzik, mégis a háziasszonyok rémálma lehet ez a sütemény, hiszen a bejgli minden hibát megbosszul. Elég egyetlen számítási hiba, egyetlen másodpercnyi bambulás, és vége - szétreped, kiszárad, szalonnás marad, szétterül és így tovább. A tészta mellett nagyon fontos a bejgli tölteléke is, amelynél nemcsak az ízre, hanem az állagra is oda kell figyelni, mert a gyakori „bejglibalesetek” egyik fő oka a túl sok és túl laza szerkezetű töltelék. Már ebből is látszik, hogy igazán időigényes feladat ennek a remek karácsonyi finomságnak az elkészítése. Miközben a boltokban ilyenkor már hemzsegnek a tökéletesebbnél tökéletesebb kinézetű töltött tekercsek, amikért gyakorlatilag csak a kezünket kell kinyújtanunk.

Sőt, egyes üzletekben már lehetőségünk van előre megrendelni a szükséges mennyiséget, amit ráérünk pár nap-pal az ünnep előtt hazavinni. Veszprémben és a többi városban is számos helyen vesznek fel bejglirendeléseket az ünnep előtt, sok helyen már november közepén beérkeznek az első kérések is.

Takács Miklós művezető az egyik veszprémi pékségben. Diós, mákos és gesztenyés bejgliket csomagolnak és szállítanak
Fotó: Balogh Ákos

Az általában 4-500 grammos termékek ára változó az üzletekben, van, ahol már ötszáz forinttól beszerezhető ez a sokak által kedvelt karácsonyi desszert, de van, ahol vastagon elkérik egy minőségi sütemény árát, akár kétezer forint is lehet egy-egy tekercs. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a drágább termékek jobbak lennének, de az átlagos, 1200-1500 forintos árak mellett elvárható a prémium minőség egy többe kerülő bejglinél. Érdemes jobban szemügyre venni ezeket a termékeket, hiszen a szupermarketekben kapható karácsonyi tekercsek első pillantásra olyanok, mint a bejgli, ám igazából mégsem azok. A 4-500 forintért kínált bejglikben például kevés a töltelék, sokszor száraz a tésztájuk, vagy a gyenge minőségű töltelék miatt egészen fura az ízük. Nem csoda, hiszen sok benne a szója, az állományjavító és tartósítószer.

Schőnig Zoltánné diós, szilvalekváros-diós és mákos bejglivel. Karácsony előtt sokan rendelnek, ám nem a hagyományos ízeket keresik
Fotó: Penovác Károly


- A bejgli hagyomány, Magyarországon hozzátartozik a karácsonyhoz. Nagyszerű dolog, ha házilag készül, hiszen a nagymama által gondosan készített bejgli mindenki emlékeiben élénken él, ám a mai nők nagyon elfoglaltak, alig van idejük elkészíteni ezt a tradicionális finomságot. Ezért évről évre egyre többen rendelnek tőlünk karácsonyra bejglit, hiszen a klasszikus recept szerint készítjük, mi magunk is az itteni bejglit tesszük otthon az ünnepi asztalra - mondja Vászolyi Árpádné, egy veszprémi belvárosi cukrászda vezetője. - A hagyományokat tiszteletben tartva próbálunk azonban újítani is, hiszen ezt szeretik a vendégeink. A mákos bejgli mellett zserbós, valamint idén diós-aszalt szilvás ízesítéssel készítjük el, de nyírfacukros, illetve mandulalisztes verzió is sül a konyhában - tette hozzá az üzletvezető, akinek tapasztalatai szerint az emberek leginkább a kisebbeket keresik, a bejgliből is a negyedkilós rúd a legnépszerűbb a cukrászdában. 

A bejgli igazi hungarikum, tipikus magyar karácsonyi sütemény. A paraszti hagyományból maradt ránk a tizenkilencedik század második feléből, amikor a diót rontás ellen fogyasztották, a mák pedig a bőség, a gazdagság és a szerencse jelképe volt. A háztartásokban főként az említett két töltelékkel készítik az anyukák és nagymamák a család kedvére a süteményt. Az egyik veszprémi cukrászda tulajdonosa, Schőnig Zoltánné elmondja, hogy karácsony előtt sokan rendelnek a cukrászüzletből, ám nem a hagyományos ízeket keresik, inkább a különleges ínyencségeket, valamint a diétás (glutén- vagy laktózmentes, illetve cukormentes) bejgliket és süteményeket választják a vásárlók, a hagyományosakat máig sok nagyszülő elkészíti. A cukrászdában nyolc-tíz különféle tölteléket használnak ízesítésre, melyek között a gesztenyés, az almás-mákos, a szilvalekváros és a durva pirított diós is népszerű. Gluténmentes termékekből diós, mákos és meggyes-mákos bejgli készül. A tulajdonos szerint fontos, hogy a különleges táplálkozási igényeknek is megfeleljenek, hiszen egyre több allergiás vagy érzékeny vásárlójuk akad, akik szeretik a süteményeket, de nem akarnak otthon bajlódni az elkészítéssel, mely a diétás termékeknél még nagyobb körültekintést igényel. Igaz, ezek a sütemények drágábbak, de ezt mindenki elfogadja, tudván, hogy az alapanyagok ára is magasabb a hagyományosénál.

Magyarpolányban az a tapasztalat, hogy az egyedülálló idősek inkább rendelnek, mert a sütés időigényes munka. A családok közül is sokan szakemberre bízzák az ünnepi édességek, köztük a mézeskalács, a zserbó vagy a teasütemények elkészítését, mert úgy vélik, hogy időt és energiát spórolnak vele - tájékoztat Kálmán-Nardai Ivett cukrász és diétás szakács.

 



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!