Hírek

2015.12.28. 15:48

Szilveszteri mustárteszt

Veszprém - Virsli nélkül nincs szilveszter, mustár nélkül nincs virsli, ezért hát végrehajtottuk az év utolsó tesztjét: heten hatféle mustárt kóstoltunk – természetesen virslihez.

Tremmer Tamás

Amikor kiterítettük az asztalra a virslit és a hatféle mustárt a szerkesztőségben – az esélyegyenlőség jegyében természetesen számmal azonosítva, hogy a gyártót még véletlenül se tudjuk beazonosítani –, nem kellett vadászni az embereket a teszthez. Hatféle mustárt vásároltunk, gondoltuk, ezzel bepillantást nyerhetünk a szilveszteri felhozatalba, de amikor heten jöttek kóstolni, el kellett gondolkodni azon, nem méreteztük-e alul a kínálatot.

Abban rögvest egyetértésre jutottunk, hogy megnézzük az állagot, az ízt, a színt, volt, aki az illattal is elbajlódott, s ezek alapján felállítunk egy összhatáspontszámot. A termékeket tízpontos skálán értékeltük. Nem szerettük volna befolyásolni egymást, ezért nem hangoskodtunk, legalábbis így gondoltuk... De amikor olyan mustár került a szájba, ami után könnybe lábadt a szem, meg kellett szólalni... Az a mondat is sok mindent elárult, hogy „Te, ez nem rossz?!" Egyébként szavak nélkül is beszédes volt a teszt, elég volt egymás arcára nézni: minden oda volt írva...

A kezdés – az 1-es – nem volt rossz, de ekkor még nem tudtunk mihez viszonyítani. Abban egységes volt a zsűri, hogy ez finom. A 2-essel sem volt baja senkinek, a 3-as viszont a torkára égett annak, aki nem szereti a csípőset. A 4-esnek sem volt valami jó fogadtatása. Az 5-ös emelte a tétet, hogy aztán a 6-ossal elrontsuk a szánk ízét. Mindenki menekült vissza az 1-eshez.

Meggyőző fölénnyel, 60 ponttal az 1-es nyert (Develey Mittelscharfer Senf, 419 forint/250 milliliter). Második helyre a 2-es (Globus, 359 forint/440 gramm) futott be 50 ponttal. Harmadik a 3-as (Dijon Specialsenf, 499 forint/200 gramm) 44 ponttal, negyedik az 5-ös (Univer, 185 forint/70 gramm) lett 42 ponttal. E kettőnél nagyon szórt a pontozás, egészen jó és egészen rossz értékeléseket is kaptak. Itt látszott csak igazán, hogy ízlések és pofonok... Akárcsak az első kettő, az utolsó kettő is egyértelmű és egyhangú volt: az ötödik 4-es (Schedro, 639 forint/120 gramm) 30 pontot, a hatodik (számozásban is 6-os, Dijon White wine (639 forint/175 gramm) mindössze 15 pontot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!