Hírek

2016.10.12. 20:05

Tovább fejlődik, gyarapodik a falu

Paloznak - A településre mindig is jellemző volt, hogy évről évre fejlődik. Idén a beruházá- sok önerőből valósultak meg, de van egy 15 millió forintos megnyert belügyminiszteri pályázatuk is.

Szendi Péter

- Eddigi fejlesztéseink saját pénzből történtek. A Fő utca mentén 60 négyzetméteren esztétikusabb díszburkolatot kapott a járda. Évek óta problémát okozott, hogy a Hősök kútjából nem folyt víz, most ezt a problémát is orvosoltuk - kezdi Czeglédy Ákos polgármester.

A tavaly elkezdett felújítási program folytatásaként felületi zárással portalanították a Fűzfa, a Vadrózsa és a Venyige utcát. A beruházás költsége 5,5 millió forint volt. Újabb attrakcióval bővült a paloznaki Fő tér. Boda Balázs festőművész ötlete alapján elkészült az interaktív üzenőfal.

Az interaktív üzenőfalat a paloznaki Szent József-ház oldalában hamar felfedezték a biciklisták és a járókelők.
Több mint ötszáz betűs üzenetet lehet küldeni a jövő nemzedékeinek

Fotó: Szendi Péter

A Szent József-ház oldalában hamar felfedezték a biciklisták és a járókelők az Üzenj offline felirattal jelzett falat. Több mint 500 betűs üzenetet lehet küldeni a jövő nemzedékeinek. Nyáron egy kerékpáros pihenővel lett komfortosabb a balatoni kerékpárút. Az asztalok és a padok mellett képes és térképes információs falakat, napelemes telefontöltőket és kilátó hidat is magában foglaló építményt adtak át. Az interaktív táblákon láthatóak a község nevezetességei. Az érdeklődők megtekinthetik a környékre jellemző szőlőket, borokat, a Balaton növény- és állatvilágát. A beruházás 3,2 millió forintba került.

A Belügyminisztériumtól 15 millió forintos támogatást nyertek belterületi utak aszfaltozására. Ebből három utcát újítanak fel, amihez az önkormányzat nyolcmillió forinttal járul hozzá. A munkálatok jövő tavasszal kezdődhetnek.

Egy megvalósulás alatt álló pályázatuk van még, kerékpárosbarát falut szeretnének ugyanis kialakítani Paloznakon. Az önkormányzati vendégházhoz kapcsolódóan 12 teljesen felszerelt, korszerű kerékpárt bérelhetnek majd a faluban megszállók, bővülhet a kerékpáros pihenő. A beszerzésnél gondoltak a látás- és mozgássérültekre, így tandemkerékpár is lesz a kínálatban, valamint a családosoknak gyerekülés, gyerekbicikli és utánfutó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!