Hírek

2016.10.25. 19:50

Virágba borulnak a sírok - Mutatjuk mikor és meddig lesznek nyitva a temetők

Egyre többen látogatnak ki a temetőkbe mindenszentek ünnepe és halottak napja közeledtével, hogy rendbe tegyék szeretteik sírját. Összeállításunkban annak néztünk utána, mikor és meddig lesznek nyitva a temetők.

Polgár Tibor

Pápán a Kálvária temető nyitva tartása - csakúgy, mint máskor - a halottak napján is korlátlan. Mail József apát-plébános tájékoztatása szerint a sírkertet napközben temetőgondnok felügyeli, míg a rendőrség járőrei október végén, november elején késő estig ellenőrzik majd a temetőt és környékét. A Méki-R Kft. által üzemeltetett Alsóvárosi temető november 1-jétől 4-éig meghosszabbított, reggel hét órától este tizenegyig tartó nyitva tartással fogadja a látogatókat. A gyakorlatnak megfelelően a temetői rend fenntartásában, a parkolás észszerű rendjének kialakításában és a közbiztonság fenntartásában a rendőrség, a közterület-felügyelet, valamint a polgárőrség megerősített szolgálattal vesz részt.

Ulrich Józsefné a hárskúti felső temetőben nyugvó szülei sírjára vitt krizantémot. Gyertyafényben úsznak majd hétvégén a sírkertek
Fotó: Pesthy Márton

A veszprémi Vámosi úti temetőbe október 29-én, szombaton és 30-án, vasárnap 7-től 18 óráig be lehet hajtani autóval, október 31-én és november elsején azonban csak gyalog lehet belépni a sírkertbe, közölte Tóth János, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) temetkezési csoportvezetője. A temetők reggel hét és este tíz óra között tartanak nyitva, a sírkertekben az ünnepre való tekintettel díszítőmurvát helyeznek ki. A Vámosi úti temető ravatalozójánál november elsején 16 órától Nagy Károly apátkanonok celebrál liturgiát.

A Sümegi Közszolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója, Viola Norbert arról tájékoztatta lapunkat, hogy az előző évekhez hasonlóan este kilenc óráig tartják nyitva a temetőt. A helyszínen a rendőrség a polgárőrséggel fokozott készültséggel ügyel a rendre, illetve a forgalomra. A kht. mint fenntartó a temetőt olyan állapotba hozta, hogy a hozzátartozók méltó körülmények között tudják leróni tiszteletüket a síroknál.

A temetők meghosszabbított nyitva tartással alkalmazkodnak a látogatók várható tömegéhez mindenszentekkor és halottak napján
Archív illusztráció: Penovác Károly

Az Ajkai Temető Fenntartó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Tuboly József kérdésünkre elmondta, a hosszú hétvége alatt ügyeletet vállalnak kollégái, ami azt jelenti, hogy a temetkezési iroda és a temetőkben a ravatalozó is nyitva tart délután három órától este hét óráig, így bárki tud ügyet intézni vagy segítséget kérni. - A parkolással kapcsolatban nem szokott probléma lenni, az új temetőnél nagy a parkoló. Úgy gondoljuk, a forgalom egyébként is eloszlik a négynapos hétvége alatt - mondta az ügyvezető, aki azt kéri a temetőbe látogatóktól, figyeljenek az értékeikre. - Sajnos a temetőben is akad példa lopásra, így érdemes odafigyelni és csak a legszükségesebbet vinni oda.

A tapolcai sírkertekben, a Régi temetőben, az Új temetőben, valamint a diszeli városrész temetőjében egyaránt reggel hét órától este nyolc óráig nyitva vannak a kapuk. Az Új temetőbe halottak napja előtt két héten át és utána egy hétig bárki behajthat gépkocsival is. A temetőgondnokok fokozott jelenléte mellett a polgárőrség és a rendőrség ugyancsak segít a biztonság megóvásában.

- A halottak napja - sajnos - kiváló lehetőség az alkalmi tolvajoknak és a zsebtolvajoknak a piacokon, buszokon és a temetőkben is - hívta fel a figyelmet Aradi Virág, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. - Kérjük, hogy fokozottan ügyeljenek arra, hogy pénzüket, irataikat kabátjuk, táskájuk belső zsebében, vagy egyéb, mások számára nehezen hozzáférhető helyen tartsák. A bankkártyájukat soha ne tárolják együtt a PIN-kóddal. Mielőtt felkeresnék szeretteik sírjait, győződjenek meg arról, hogy autójukat, kerékpárjukat gondosan lezárták-e. Értéket se magára, se az autóban ne hagyjanak, és lehetőleg a kijelölt, őrzött, kivilágított parkolókat vegyék igénybe - mondta még Aradi Virág, aki hozzátette, hogy természetesen megyénk rendőrei idén is megkülönböztetett figyelmet fordítanak a kegyelet napjaira, megteszik a szükséges bűnmegelőzési intézkedéseket és fokozott jelenlétet biztosítanak a temetők környékén.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Tóth Lajos: A feleségemmel rendszeresen gondozzuk közeli hozzátartozóink a sírjait. Az ünnepek előtt még alaposabban rendbe tesszük őket. Halottak napján pedig mécsest, koszorút viszünk a sírokra.

Bartl Gáborné: Hetente járunk a nővéremmel a szüleink, nagyszüleink sírjához. Mindenszentekre már rendbe tettük őket, halottak napján pedig koszorút viszünk és mécsest gyújtunk elhuny szeretteink tiszteletére.

Kovács János: Év közben is kijárok a temetőbe. Természetesen halottak napján gyertyát gyújtunk, koszorút és virágot viszünk a feleségemmel a sírokra, így adjuk meg őseinknek, rokonainknak a kellő tiszteletet és szeretetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!