Hírek

2017.01.23. 19:20

A német nemzetiségi önkormányzat lett az iskola fenntartója

Bakonynána - A fenntartóváltás számos előnnyel jár a Bakonynánán tanuló gyermekek számára, elsősorban ez motiválta a döntéshozókat.

Kutasi Zsófia

Bierbaum Adrienn polgármester szerint 2016 az oktatás szempontjából sorsdöntő év volt Bakonynána számára. Hónapokon át tartó munka eredményeként a Bakonynánai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola fenntartása a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól átkerült a Bakonynánai Német Nemzetiségi Önkormányzathoz. A kezdeményezést az önkormányzat mellett támogatta a szülői munkaközösség, a diákönkormányzat és a tantestület is.

- Hosszasan lehetne sorolni, hogy ez a lépés miért bír óriási jelentőséggel településünk életében, de csak a legfontosabbakat emelném ki. Legfőbb célunk ezzel a döntéssel természetesen az volt, hogy általános iskolánkban még évek múlva is fennmaradjon a nyolcosztályos képzési rendszer, és még messziről se fenyegessen minket az a veszély, hogy esetleg be kell zárni az iskolát.

A Bakonynánai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Fotó: Módos Csaba/Bakonynána Önkormányzat

Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a Bakonynánán tanuló gyerekeknek minőségi, német nyelv központú oktatást tudjunk biztosítani, ez ugyanis jó alapot ad a későbbi továbbtanuláshoz, szakmaválasztáshoz és a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez. Nyelvtudás nélkül egyre nehezebb érvényesülni a mai világban, ezért Bakonynánán már óvodás korban elkezdenek ismerkedni a gyerekek a német nyelvvel, és az iskolában heti 5-7 órában is komolyabban foglalkoznak vele.

Fontos szempont továbbá a német nemzetiségi hagyományőrzés, hiszen a nyelvtudás mellett értékeink megismertetése, megőrzése és tisztelete is fontos elemei az oktató-nevelő munkának - mondta Bierbaum Adrienn.

A polgármester kiemelte, további előnye az iskolaátvételnek, hogy a fenntartó és az iskola között minimálisra csökkent a távolság, így egy sokkal rugalmasabb, a helyi igényekhez és egyedi sajátosságokhoz, például a német nemzetiségi hagyományokhoz, a természetközeliséghez maximálisan igazodó rendszert tudtak kialakítani.

Bierbaum Adrienn polgármester Fotó: Módos Csaba/Bakonynána Önkormányzat

Az iskola, a német önkormányzat és a községi önkormányzat együttesen nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a kötelező feladatokon túl minél színesebb, a gyerekek igényeit maximálisan ki-elégítő tanórai és tanórán kívüli programokat tudjanak biztosítani a gyerekeknek, emellett minden javaslatot, ötletet szívesen fogadnak.

- Az iskolaátvételnek volt egy negatív hatása is 2016-ra: mivel a fenntartóváltáshoz kapcsolódó adminisztratív feladatokat nem lehet egyik napról a másikra elvégezni, a Magyar Államkincstártól érkező fenntartási támogatást néhány hónap csúszással kapta meg az iskola - visszamenőleg is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2,5-3 hónapig a községi önkormányzatnak kellett biztosítania az iskola működéséhez szükséges anyagi forrást.

Mivel az iskola költségvetése az önkormányzat költségvetésénél jelentősebb, és sok millió forintot kellett átmenetileg átcsoportosítanunk, el kellett halasztani egyes - eredetileg 2016-ra beütemezett - fejlesztéseket és felújítási/karbantartási munkálatokat. Ezeket 2017-ben pótolni fogjuk. Az iskola költségvetése egyébként biztonságos, nem küzdünk létszámgondokkal, így nincs szükség extra finanszírozásra a községi önkormányzat részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!