Hírek

2017.02.26. 15:39

Kell az óvatosság

Megyei körkép - A házalással kínált termékek esetében alapvetően legyünk bizalmatlanok, a felkínált áru az esetek többségében használhatatlan.

Napló információ

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy a különböző termékbemutatók esetén tájékozódjanak az eladásra kínált termékről. Az áldozattá válás terén továbbra is jelen van a különféle egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékek eladása. Ezek során a vevők magas áron jutnak egészségi állapotot javítani hivatott termékekhez, ám ezek hatástalanok, vagy máshol a kifizetett ár töredékébe kerülnek (erről például az interneten tájékozódhatunk).

Az ilyen bűncselekmények kiemelt célpontjai főleg az egészségük megóvására törekvő idős emberek. Hogy a terméket nagyon magas áron kínálják, önmagában még nem bűncselekmény, viszont, ha a termékről és hatásáról nem valós tényeket állít az eladó, felmerülhet bűncselekmény elkövetése is. Az ilyen eszközök forgalmazása elsősorban termékbemutatókon, házalással, illetve telefonon történő megkeresés után történik. Ez utóbbi esetben a hívó gyakran egy ilyen termékeket forgalmazó cég munkatársának mondja magát, és egy egészségügyi szűréssel egybekötött tájékoztató rendezvényre hívja meg az érintettet.

Több ilyan esetben volt arra példa, hogy a felmérést végzők nem rendelkeztek szakképesítéssel vagy az eladott termékek hatása nem felelt meg az elmondottaknak. A hasonló termékeket kínáló eladók igen meggyőzőek, céljuk, hogy a vevők gyorsan, helyben, nyomás alatt döntsenek. Fontos tisztában lenni vele, hogy nem kötelező ott helyben dönteni. Ha szerződéskötésre kerül sor, de meggondolták magukat, vagy észlelték, hogy a termék hatástalan, rossz minőségű, akkor a vevőt a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerint elállási és felmondási jog illeti meg.A házaláshoz gyakran alkalmi lopás, de későbbi betöréses lopás előzetes terepszemléje is kapcsolódhat.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy minden ilyen esetben legyenek körültekintőek, tájékozódjanak az eladásra kínált termékről. Kérjenek tanácsot megbízható, hozzáértő személyektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!