Hírek

2017.03.04. 11:10

Zalaerdőd, a három megye határán fekvő kistelepülés

A közmunkaprogramnak is köszönhetően szépül és fejlődik a település, fogalmazta meg Bódis József polgármester, aki 27 éve vezeti a községet. A 260 lakosú település Veszprém megye legszélén, három megye határán fekszik.

Tisler Anna

A tömegközlekedés nem a legjobb, de a település teljesen közművesített. Van sportpályájuk, öltöző és sikeres labdarúgócsapat. Nem mindenki helybéli, hiszen a kis lakosságszám miatt nincs annyi sportszerető fiatal, így a környékről is fogadnak játékosokat. A sportkör elnöke Marácz István, az edző Hogyor András. A 25 éves sportkör a vállalkozók társasági adóját is fogadhatja, abból vásárolnak labdafogó hálót.

A művelődési házat kívül és belül is felújították. Előtte a járdát a közmunkaprogramban részt vevők térkövezték. A házban sok rendezvényt tartanak, legutóbb a fiatalok farsangoltak. A testvértelepülésükről, Lakszakállasról érkezett vendégekkel pingpongmérkőzést szerveztek. A határon túliak most hozzák létre a helyi értéktárat, ehhez kaptak tanácsot, valamint fotózták a helyi értékeket. Néhány zalaerdődi fiatal részt vett értékőr táborban, az ott szerzett tudását adta át.

Az óvodába minden évben vásárolnak új berendezéseket

A szlovákiai községgel 21 éve kötöttek testvértelepülési szerződést, de a kapcsolat még korábbra nyúlik vissza. A következő zalaerdődi látogatásuk alkalmával a színjátszó csoport tagjai a Hyppolit, a lakáj című darabot mutatják be. A két község a falunapját is úgy szervezi, hogy részt tudjanak egymásén venni: Zalaerdőd június első, míg Lakszakállas az utolsó szombatján.

A zalaerdődi gyerekeket a művelődési házban minden péntek és szombat este klub várja, amelyet Dancs Annamária és Marácz Noémi vezet. Annamária munka mellett, Noémi egyetemistaként vállalta a feladatot.

A helyiek büszkék a templomukra, amelynek freskóját Maulbertsch egyik tanítványa készítette. A település a jánosházi egyházmegye filiája, a pap onnan jár misét tartani. Tavaly gyakran hívták temetésre is, tizenhatan haltak meg.

A faluház előtti járda a közmunkaprogramban készült el

Egy héttagú család viszont beköltözött, ők lakást vásároltak. Remélik, ha több lesz a munkalehetőség, a fiatalok otthon maradnak. Egy vállalkozás biogázüzemet épített a község határában. Remélik, a termelés is beindul a közeljövőben.

A községben óvoda is működik, a kicsinyek Dabroncról és a szomszédos Hetyefőről járnak ide. A folyosón vidám tavaszváró díszek vannak. A gyerekek dalaikban, mondókáikban csalogatják elő a Napot. A 23 óvodást már nagyobb terület várja. Az önkormányzat elbontotta az óvoda melletti romos épületet, a helyét befüvesítette, így a gyerekek nagyobb helyen játszhatnak, sportolhatnak. Az idei nevelési évben négyen készülnek iskolába. Kulicsné Szalai Ágnes tagóvoda-vezetőtől megtudtuk, hogy tanévben jó a buszközlekedés, a nyári szünetben nagyobb szervezést igényel a gyerekek utazása. Az intézmény egy csoporttal működik, két óvónővel és egy dajkával. A nevelési programjuk fontos része az egészséges életmódra szoktatás. Gyakran fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt. Az étkezést a gógánfai konyha biztosítja. A csoportszobába minden évben vásárolnak új bútorokat. Kicserélték a szekrénysort, beszereztek játszóasztalt és polcokat. Az intézményben faaprítékkal működő kazán adja a meleget.

A vízelvezető árkokat is közmunkában tartják karban Fotó: Tisler Anna

A gallyakat, amiket ledarálnak, a közfoglalkoztatottak gyűjtik össze. Így jelentősen csökkentik a fűtési költségeket. A közmunkaprogramban 19 helybelinek tudnak munkalehetőséget biztosítani. A 29 millió forint állami támogatásból traktort, munkaeszközöket és építőanyagot is tudtak vásárolni. A dolgozók egy része a tujaültetvényen tevékenykedik, a többiek konyhakerti növényeket termesztenek, amelyet a Gógánfán üzemelő konyhán használnak fel. Ezenkívül rendezik a települést, vízelvezető árkokat tisztítanak. Az árkokat már kimélyítették, betonlapozták. Bódis József elmondta, céljuk, hogy az önkormányzati épületek állagát megóvják és jó közösséget építsenek, hogy a helyiek azt mondhassák, jó Zalaerdődön élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!