Hírek

2017.04.25. 12:56

A Jupitert is meglesték

CSOPAK - A Szőlőszem Csopaki Nagycsaládosok Egyesülete egy nem mindennapi eseményre invitálta a családokat vasárnap este: a távcsöves csillagászati bemutatót tartottak.

Szendi Péter

Szabó Róbert csillagász, miután kipakolta az autójából a távcsövet, egy ideig hagyta azt a levegőhöz hozzáhűlni, illetve a környezet fényhatásai miatt is szükség volt erre, ugyanis legideálisabb megfigyelést fény nélküli, koromsötét helyekről tudnak a csillagászok végezni.

Szabó Róbert csillagász beállítja a több mint százszoros nagyítású távcsövet Fotó: Szendi Péter

A több mint százszoros nagyítású távcsővel megnézhettük a Naprendszer legnagyobb bolygóját, a Jupitert és holdjait. Teljesen kivehető volt a gázbolygón több sötétebb sáv, illetve a közelében elhelyezkedő csillagok.

Az eseményen megtudhattuk többek között azt is, hogy a csillagok vibrálását felhőzet, nagy erejű szél okozta légköri zavarok, hőmérsékletkülönbségek okozzák. A közismert Göncölszekér a Nagy Medve csillagkép legfényesebb része. A szekér szárának középső pontját tulajdonképpen nem is egy, hanem több csillag alkotja, ezek szintén csak távcsővel láthatól. A csillagképeket, csillaghalmazokat és a legfényesebb csillagot, a Szíriuszt is bemutatták. A Szőlőszem Csopaki Nagycsaládosok Egyesülete ezzel az eseménnyel tisztelgett az április 29-ére eső csillagászat napjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!