Hírek

2017.08.16. 17:00

Nemzetközi folklórestet szervezett a művelődési központ az Óváros téren

VESZPRÉM Orosz, finn és spanyol táncegyüttesek léptek fel kedden este az Óváros téren, a nemzetközi néptánctalálkozón.

Balla Emőke

Az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ három évvel ezelőtt szervezte meg első nemzetközi néptánctalálkozót. Az elmúlt három alkalommal 18 együttest látott a veszprémi közönség, többek között Ciprusról, Spanyolországból, Szicíliából, Indonéziából, Argentínából. Vendégeik voltak a határon túlról, Vajdaságból, Erdélyből és a Felvidékről is, mondta a program szervezője, Kovács József koreográfus.

Idén hat együttest láttak vendégül Veszprémben, kedden és szerdán este is három-három csoportot. Ahogyan az elmúlt években, úgy idén is zsúfolásig telt az Óváros tér, sokan voltak kíváncsiak a nemzetközi fellépőkre.

Látványos és dinamikus produkciót mutatott be az orosz együttes, a „Szibériai minták"

Kedden este elsőként az oroszok álltak színpadra dinamikus, lendületes produkcióval, tíz tagú zenekarral. A „Szibériai minták" néptánc együttest 17 éve alapította A. Efremov Novoszibirszkben, ma Irina Ovechkina vezeti. A repertoár sokszínű, orosz, ukrán, kozák, tatár, cigány és egyéb táncokat tartalmaz. A briliáns és technikailag precíz mozdulatokon kívül a fiatal táncosok kitűnnek a művészi kifejező-képességükkel és a nemzeti motívumok alapos ismeretével. Minden tánc egyedi népi koreográfián alapul; az együttes tradicionális viseleteket, zenéket és történeteket mutat be. A csoport sokszor szerepel Novoszibirszk és környéke rendezvényein, gyakran utazik orosz városokba is, valamint külföldi szereplésekre. Mindig nagy sikerrel vesz részt nemzetközi néptáncfesztiválokon.

Veszprém finn testvérvárosából, Rovaniemiből érkezett az idén negyven éves néptánccsoport, a Siepakat. Mindkét együttes rendszeresen részt vesz nemzetközi néptánctalálkozókon, Veszprémben is nagy sikert aratott Fotó: Penovác Károly

Veszprém finnországi testvérvárosából, Rovaniemiből érkezett a Siepakat néptánc és népzene csoport, melyet 1977-ben alapítottak, idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Az együttes 12 tánc- és 5 zenei csoportot működtet, összesen 200 táncossal és zenésszel, akik között a három évestől kezdve az idősekig mindenki megtalálható. A csoport legfőbb célja, hogy a finn népi hagyományokat átadja a fiataloknak, és olyan alapértékeket közvetítsen, mint a tolerancia, a mások elfogadása és a nemzetköziség. A finnországi fellépéseken kívül minden évben különböző külföldi szerepléseken is részt vesznek.

Harmadikként lépett színpadra a spanyolországi Escola De Musica I Dances De Mallorca néptánccsoportja. Az iskolát 1975-ben alapította Bartomeu Ensenat. Az iskolának 200 tanulója van, melyből 70-en vesznek részt különböző fellépéseken a világ minden táját beutazva. Az együttes sok országba eljutott, sok elismerést és díjat szerzett. A tánccsoport könnyen felismerhető autentikus öltözetéről, táncáról és zenéjéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!