Hírek

2017.09.01. 16:35

Csabrendek folyamatosan fejlődik

Több pályázatot nyert az elmúlt időszakban a Települési Operatív Program keretében Csabrendek önkormányzata. Az óvodát és azzal egy épületben lévő konyhát felújítják.

Tisler Anna

A 3140 fős község a sümegi járás második legnépesebb települése. Több kistelepülés lakói is ott veszik igénybe a szolgáltatásokat, iskolát, óvodát, vásárolni, dolgozni járnak. Csabrendek fejlődik, az önkormányzat minden korosztály igényeit figyelembe veszi.

A 90 éven felülieket minden évben felköszönti születésnapján az önkormányzat. Az idősek örülnek az ajándékcsomagnak, de annak, hogy meglátogatják őket, talán még jobban. Turcsi József polgármestertől megtudtuk, jelenleg tízen vannak 90 éven felüliek. Ők Csabrendeken élték le egész életüket, mindent tudnak a település múltjáról. Az érdeklődőknek szívesen mesélnek az emlékeikről. Az önkormányzat elhatározta, hogy kötetben megjelenteti a visszaemlékezéseiket. A honismereti munkához kedvet érző csabrendekiek felkeresik az időseket, meghallgatják a visszaemlékezésüket, majd lejegyzik azt. - Ez egy olyan kincs, amit meg kell menteni az utókornak - fogalmazta meg a polgármester.

Turcsi József polgármester a világháborúk áldozatainak emlékművénél

A legidősebb csabrendeki 96 éves. A fiatalabb nyugdíjasok közül sokan járnak a klubba. A középkorúak a polgárőrség tagjaként tehetnek a közbiztonságért, vagy aki a sportos életmódot kedveli, jelentkezhet a labdarúgócsapatba. A község tánccsoportja, a Kid Dance a térségben is ismert. Nyáron csaknem minden hétvégén hívják őket falunapokra fellépni. A csoport alakulása óta több száz gyereket nevelt a tánc, a mozgás szeretetére. Versenyeken is sikerrel szerepelnek, már egy szekrény megtelt az érmeikkel, serlegeikkel. A község szeptember 16-án tartja a falunapi és szüreti programját. A hagyomány szerint ekkor nyilvános képviselő-testületi ülést tartanak, amelyen a közösségért eredményesen tevékenykedőket elismerik. Tavaly a falunapon ünnepelték a Nagyfödémessel kötött testvértelepülési szerződés huszadik évfordulóját. Most, nyár végén a legtöbb munkát a négy nyertes pályázat megvalósítása adja.

Csiszár Istvánné és Csendes Lajosné az ágyakat készíti elő a szállításra

A belvíz- és csapadékvíz-elvezetési rendszer felújításának első ütemére nyert a község. A beruházás azért vált sürgetővé, mert az elmúlt évtizedben ezen a területen jelentős fejlesztés nem történt, a vízelvezetőket a szokásos karbantartással szinten tartani már nem lehet. A vízelvezető rendszer jelentős része több évtizeddel ezelőtt készült. A dombról lezúduló víz a település nagy részét érinti. Csabrendek a Natura 2000 természetvédelmi terület része, így fokozottan védett. A beruházást szakaszonként készítik el. A teljes rendszert annak komoly költségei miatt nem tudják elkészíteni.

A kisgyermekek szeptemberben a település központjában levő épületben kezdik a nevelési évet. A Mese-Domb óvoda felújítása miatt volt szükség a költözésre. Az óvónők és dajkák augusztus utolsó napjaiban a játékokat és az eszközöket pakolták, majd vitték át az új helyre. Az intézmény négy csoporttal működik, a térség kistelepüléseiről is sokan járnak. Az épületben eddig nem volt orvosi szoba, sószoba, óvodavezetői iroda és tárgyaló, ahol a szülőkkel tud az intézményvezető beszélgetni. A beruházás során a csoportok külön öltözőt kapnak. Sok gyereket autóval visznek, ezért hét parkolót is kialakítanak, az egyiket mozgáskorlátozottak számára.

A konyha bővítése már elkezdődött
Fotó: a szerző

Hamarosan egy helyen vehetnek igénybe a betegek minden szolgáltatást az egészségügyben. Mindkét háziorvos saját lakásában él, a szolgálati ingatlan megüresedett, így lehetőség van arra, hogy a két háziorvos, a fogorvos és a védőnői szolgálat egy helyre költözzön. Az épületet előtte alkalmassá teszik erre a funkcióra. Már folyik az óvodával egy épületben levő konyha bővítése és felújítása. Új étkezőt építenek, a konyha alapterületét bővítik, a meglevő helyiségeket felújítják, a berendezést korszerűsítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!