Hírek

2012.12.13. 17:46

A bánya ellen is védenék a falu vizét

Balatonhenye - Pontosan szeretnék tudni, hogy mi veszélyeztetheti a falut ellátó ivóvízbázist, és mit kell tenni a védelmében - derült ki szerdán azon a tájékoztatón, amin egy uniós támogatással zajló program eddigi munkálatairól tartottak.

Győrffy Árpád

Mint Szalai István polgármester az előzményekről elmondta, a község lakói a falu saját kútjából kapják az ivóvizet, így különösen fontos számukra, hogy a nyitott karsztos területen lévő vízbázist, veszélyezteti-e valami, mert szeretnék, ha hosszú távon jó minőségű vizük lenne. Már látatlanban is komoly veszélyforrásnak tűnt a falu határában lévő kőbánya esetleges újranyitása. Ezért is örültek annak a 29 millió forintos uniós támogatásnak, amit a település vízbázisának diagnosztikai vizsgálatára nyertek. Amennyiben a vizsgálatok segítségével sikerül védelem alá vonni a vízbázist, ez egyúttal a bányászat esetleges újraindítását is meggátolná. Az egy évvel ezelőtt kezdett munkáról Vaczula Attila, a kivitelező cég vezetője számolt be.

Szalai István a falut ellátó ivóvíz kút előtt - szeretnék az unokáknak is megőrizni (Fotó: Győrffy Árpád)

A mérésekkel azt szeretnék pontosan tisztázni, mennyire sérülékeny a vízbázis, honnan juthat szennyezés bele, s ennek eredményeként meghatározzák a különböző korlátozásokat tartalmazó védőzónákat. Első lépésként a közművekről és a korábban végzett geológiai vizsgálatok anyagainak begyűjtés mellett saját geofizikai méréseket is végeztek, hogy pontosan feltérképezhessék a felszín alatti rétegeket. Az már az eddigi vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a vízbázis alapvetően felülről kapja az utánpótlást, így fokozottan sérülékeny. A különböző szintű védőterületeket kijelölése mellett egy 50 és egy 70 méter talpmélységű kút fúrásával monitoring rendszert alakítanak ki, a víz tisztaságának, szintjének folyamatos figyelésére. Készítenek egy hidrogeológiai modellt is, amelyik megmutatja majd, hogy hogyan alakul a vízbázis helyzete, honnan kapja az utánpótlást a külső körülmények minden elképzelhető változására reagálva. Az így kapott eredmények alapján adhatja ki majd az érintett hatóság az úgynevezett biztonságba helyezési tervet, ami a különböző területekre rögzíti a szükséges korlátozásokat. A munkát várhatóan a jövő év végére fejezik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!