Hírek

2013.11.13. 10:19

A felejtés számára tanulunk - Vekerdy Tamás előadása

A következő évtizedekben a munkaerő piaci, illetve a társadalmi beváláshoz öt dolog lesz elengedhetetlen, ez az értő olvasás, az írás, valamint az elemi számolási készség, továbbá a számítógép felhasználói szintű ismerete és az angol nyelvtudás.

Halmos György

Erről dr. Vekerdy Tamás pszichológus beszélt a napokban a Balatonalmádiban rendezett Szülőakadémia előadásán.

- Ezeken múlik, hogy valaki sikeresen tud-e belépni a munkaerőpiacra, vagy sem – hangoztatta az ismert szakértő. Előadásában szólt arról is, hogy felmérések szerint az iskolában megtanított tanagyag mindössze 18 százaléka az, amin a gyerekek későbbi boldogulás a múlik, vagyis nem az életnek, hanem az iskolának tanulunk. Példaként arról is beszélt, hogy egy viszonylag friss kutatás szerint a fiatal felnőttek, vagyis a 20-30 év közöttiek mindössze kilenc százaléka emlékszik arra, amit érettségire tanult úgy, hogy azt a tudást alkalmazni is tudja, vagyis a felejtés számára tanulunk. Vekerdy Tamás szólt arról is, hogy Magyarországon az elmúlt négy-öt évtizedben összesen tizenegy tananyag csökkentési kampány volt, azonban mindegyik után növekedett a tananyag összessége.

- A jól rendezett kevés információ orientál, a rosszul rendezett sok információ viszont dezorientál – hangsúlyozta a pszichológus.

Hosszasan beszélt arról is, hogy a mai iskolarendszerben csak az IQ-t, vagyis az intelligenciahányadost mérik, ellenben az EQ-val, vagyis az érzelmi intelligenciával, ami legalább olyan fontos. Hozzátette, hogy az IQ-nak összesen tíz tényezője van (öt szóbeli, és öt cselekvésbeli), azonban az iskolarendszer a tíz faktoról mindössze a lexikális memóriát és a matematikai készséget méri. Mindkettő a szóbeli tartományba esik, miközben kisgyermekeknél a cselekvés a jellemzőbb.

Úgy vélekedett, az iskolai beválás nem korrelál, vagyis nincs kölcsönös viszonyban azzal, hogy miként válik be valaki az életben, mennyire lesz sikeres. Több ismert tudós, feltaláló példáját említette, akikről az iskolarendszer lemondott, mégis zseniális találmányokkal gazdagították az emberiséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!