Hírek

2013.08.02. 11:06

A Sávolyi malom élni akar

Pápa - A hengermalmokkal szemben vesztes vízimalmok közül 1901-ben még huszonegy működött a Tapolcán. Évi 1200 vagon lisztet őrölve látták el a lakosságot egészen az államosításig. Ezt követően nagyrészt raktárként funkcionáltak, majd széthordták őket, és lassan összedőltek.

Nagy Imre

A huszonegy vízimalom egyike volt a Sávolyi (Szedlmayer) malom, ahol ma is láthatók egy Francis-turbina maradványai.  Egy ideig lakták, majd kiürült, tulajdonost váltott, és jobb sorsra várt. Úgy tűnik, másodvirágzásának ideje most elkövetkezett, szabadidőparkként, szálláshelyként éled újjá.

Amikor a helyszínre érkezem, éppen munkások dolgoznak a homlokzaton. A robosztus, vakító fehérre meszelt falú épület méltóságteljesen uralja a szépen rendezett udvart. A nyílászárók megújultak, ám így is megtartották az eredeti fílinget. A kisméretű ablakokban piros muskátli díszlik, éppúgy, mint a malomhoz csatlakozó lakóépület csupa üveg, oszlopos, fedett, kör alakú belépőjénél. Kicsit távolabb gazdasági épület áll, amit - többféle funkciót szánva neki -, szintén felújítanak a vállalkozó kedvű fiatalok.  Mert hiszen erről van szó: egy fiatal pár bérli a malmot. Céljuk nem más, mint hogy megmentsék az enyészettől. No azért nem önzetlenül, ők az itt folytatott tevékenységben látják a jövőt, a boldogulást.

A régi lakók: Körmendy Zsigmond, Szedlmayer Anna és két fiuk, Zsigmond és Tamás

A helynek tagadhatatlanul egyedi hangulata, romantikája van. Akár esküvőket, céges rendezvényeket is el tudnék képzelni itt. A malom udvarán felállított jurta sátor, kültéri zuhanyozó, vizesblokk, medence, trambulin, a malomban söröző és matracszállás várja a vendégeket. A jurta még nászutas lakosztálynak is beválhat, persze csak azok számára, akik szeretik a különlegeset, a kalandot. A malom mellett, a régi, ám gyönyörűen felújított házban kaptak helyet a Bakonyi Betyárok Motoros Baráti Kör tagjai, a helyiségeket klubházként használják.

- Hosszú távú szerződést, megállapodást kötöttünk a tulajdonossal. A felújítás megkönnyítésére egy kft.-t hoztunk létre. A malom épülete romos volt, a külső felülete is nagyon elhanyagolt, lepusztult. A tulajdonos elkezdte ugyan rendbe rakni a környezetet, de a nagyobb munkákat, például a parkosítást, a terület körbekerítését, a belső felújítást már mi végeztük el. Most a homlokzaton dolgozunk, hiszen fontos, hogy a látvány esztétikailag is elfogadható legyen. Lezajlottak a használatba vételi eljárások. A további működést tekintve szabadtéri rendezvényekben gondolkodunk, és terveink szerint gyermektáborokat is rendezünk. A gyerekekkel nevelőtanár foglalkozik, aki egyrészt az épület, másrészt a pápai és környékbeli malmok történetét is bemutatja. Természetesen a közös játék, a kézműves játszóház, a tábortűz, a sütés-főzés sem maradhat ki a programok közül - fogalmaz Turi Ákos cégvezető, aki kisebb szabadtéri koncerteket is tervez, különösképpen helyi együttesek bemutatkozásának ad szívesen teret.

Turi Ákos párjával, Hajnalkával és lányukkal, Viktóriával (fotó: Sávoly Malom Szabadidőpark)

Ákossal aztán bejárjuk a malmot. A fantasztikus faszerkezet csaknem eredeti állapotában megmaradt, a padozaton és a falburkolatokon viszont rengeteget kellett dolgozni. Így vált a malom épülete egyre lakályosabbá, barátságosabbá. A két szint hatalmas lehetőségeket rejt, közösségi térként kiválóan működhetnek. Régi téglákból készült padlón lépkedünk, majd az épület mögötti, rejtelmes kertet is megmutatja házigazdám. A patakmeder, a régi filagória, az öreg fák a múltat idézik. Ám mindennek a mához szóló üzenete van: a malom élni akar. És bár a tervek között szerepel az alulcsapott malomkerék helyreállítása is, lisztből eleget őrölt már a régi molnárok keze alatt. Bérlői - tisztelve korát - megkímélik a munkától. Falai közé vidám gyermekcsapat költözhet, egy nyáron akár több alkalommal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!