Hírek

2015.02.11. 18:30

Előjegyzett vérvétel

Veszprém - Időpontot kell kérni a vérvételhez a szakrendelőben. A kórház kényszerűségből vezette be az előjegyzési rendszert.

Marton Attila

Több olvasónk is jelezte, hogy napokat, rosszabb esetben akár két hetet is várni kell egy vérvételre a szakrendelőintézetben. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója lapunknak elmondta, pénzügyi kényszerűségből kezdték el vezetni a laboratóriumi ellátásban az előjegyzési listákat tavaly késő ősztől. A rendszer bevezetésének másik oka az volt, hogy akár több száz ember is megjelent ugyanabban az időpontban a vérvételnél.

Burján Pál karját készíti elő vérvételre Szabóné Horváth Jolán. Kénytelenek voltak korlátozni
Fotó: Penovác Károly

Mivel a betegek az előjegyzett időpontra érkeznek, nem kell annyira sokat várniuk, mint korábban, jegyezte meg a főigazgató. Hozzátette, az igazi megoldás az volna, ha korlátlan számban végezhetnének ilyen vizsgálatokat, de amíg a finanszírozás korlátozott, kénytelenek ilyen korlátozásokat bevezetni. Olvasóink panaszkodtak arra is, hogy a kapott előjegyzési időpontban nagyon sokan várakoznak. A panasszal kapcsolatban a főigazgató elmondta, a betegek negyed órás különbséggel kapnak időpontot, de nem érkezik mindenki pontosan, ezért fordulhat elő, hogy többet kell várakozni.

A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, több betegségnél nem lehet halogatni a vérvételt, ezért alkalmaznak egy sürgősségi kvótát is. Kérdésünkre, menynyire számít általánosnak az előjegyzési rendszer bevezetése, Rácz Jenő elmondta, az országban a legtöbb helyen már működik hasonló szisztéma. Nemzetközi összehasonlításban itthon még mindig gyorsan be lehet kerülni a laboratóriumi vizsgálatokra, másutt akár egy hónapot is várni kell erre, s nem csupán a környező országokban, hanem Nagy-Britanniában vagy Franciaországban is, jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!