Hírek

2017.06.11. 19:15

Időutazás a középkorba - A sümegi várkapitány invitálását tapolcaiak százai fogadták el vasárnap

SÜMEG - Több száz tapolcai vette a be a várat vasárnap, elfogadva a várkapitány meghívását az ingyenes nyílt napra.

Tóth B. Zsuzsa

Az első ilyen alkalmat a szervezők szerint évente követi majd egy, hogy a környéken élő kicsik és nagyok egyaránt bepillantást nyerhessenek a középkorba.

E célból vasárnap a vár szinte felsorolhatatlan attrakciói mellett különféle programokkal is kedveskedtek a látogatóknak. Kicsik és nagyok választották a vártúrát a strand helyett, és bekukkantottak a középkori konyhába, éléskamrába, a hűvös borospincébe. A gyerekek ámulva nézték a kiállításokat, nem féltek kipróbálni a kalodát, és sikerrel harcba szálltak a hétfejű sárkánnyal.

Az igényes bemutatóknak köszönhetően egy remek aktív családi kikapcsolódás keretében mindenki megismerhette a sümegi vár történetét, rácsodálkozhatott az elmúlt 20 évben történt sorozatos és igényes fejlesztésekre.

A tapolcai Sárfi családból Hunor igyekszik legyőzni a hétfejű sárkányt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Hiszen, ahogy az elmúlt évtizedben, mostanában ugyancsak bővültek az állandó kiállítások, valamint újabb tárlatok is nyíltak a várban. Nemrégiben nyitotta meg kapuit a püspöki lakószoba és tanácsterem az öregtoronyban, az alsó szinten pedig a korabeli bútorokkal, edényekkel élethűen berendezett konyha és a jól felszerelt, gazdag éléskamra engedett bepillantást a múltba. Izgalmas titkok derültek ki a tüzérségi teremben és a fegyvermúzeumban, nem beszélve a félelmetes kínzókamráról.

Bárki beléphetett a várkapitányi szobába, és a borászati kiállítás, a régészeti tárlat, de a látogatóközpont szintén tartogatott meglepetéseket, akárcsak a fantáziát is megmozgató makettkiállítás. Ínycsiklandó illatokkal csalogatott mindenkit a sütőház, ahol frissen készült a perec és a kürtőskalács.

Mindezek mellett megújult a darabontszoba, a sütőház, a bognár- és kovácsműhely pedig korabeli eszközökkel, használati tárgyakkal gazdagodott. A fáradhatatlan kovács munkájából ízelítőt is kaptak a vállalkozó kedvűek, bárki üthette a forró vasat. A várkápolna tovább szépült, új bútorokkal várta a látogatókat, a kapuközben pedig új ágyúállásokat alakítottak ki.

A rengeteg látnivaló, élmény mellett a nyílt napon a gyerekeket bábelőadással, hagyományőrző játékokkal várták, a család többi tagját íjász- és táncbemutatókkal köszöntötték. Nagy sikert aratott a szelíd, szalmakalapos csacsi, de a baromfiudvar lakóival, sőt, nyulakkal, kecskékkel is barátkozhattak a legkisebbek.

A felnőttek a biztonságban körbesétálható várfalról gyönyörködtek a panorámában. A várkertben található nemzetközi utazókocsi-, hintókiállítás és szablyagyűjtemény volt a hab a tortán. Aki még bírta szusz-szal, a színvonalas tárlatok megtekintése közben jót hűsölhetett.

A sümegi várkapitány legközelebb egy hét múlva, június 18-án a sümegi kistérség lakóit látja vendégül a lakcímkártya felmutatása ellenében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!