Hírek

2017.01.24. 15:55

Imreh Enikő, a Vetési gimnázium tanára Brusznyai-díjat kapott

Veszprém - Szívemhez nőttek a diákok, akiket osztályfőnökként tanítottam - mondta az idei Brusznyai-díjas Imreh Enikő, a Vetési Albert Gimnázium tanára.

Balla Emőke

Imreh Enikő Marosvásárhelyen született értelmiségi családban. Mint mondta, szüleinek köszönheti, hogy idegen nyelvek felé irányították. Erdélyben a magyar értelmiség többnyelvű volt, az erdélyi családokban az anyanyelven kívül németül és románul is beszéltek. Ő az angol és a francia nyelvet választotta a kolozsvári gimnáziumban, angol-francia szakon szerzett diplomát a kolozsvári Babes- Bolyai Egyetemen, a 64 hallgató közül egyetlen magyarként.

Szép diákévei voltak, Kolozsvár az 1970-es években is Erdély szellemi központja volt, irodalmi körökbe, színházba, koncertekre járhatott. A diploma után egy kis faluban, Ozsdolán kezdett tanítani; kihívás volt számára, hogy a kisgyermekek erős székely kiejtéséből angol kiejtést csiholjon. Egy év után került Székelyudvarhelyre, ott tanult meg tanítani.

A város több intézményében, általános iskolában, gimnáziumban és tanítóképzőben is tanított, mivel egy iskolában nem volt meg a heti óraszáma. Székely-udvarhelyen találkozott a férjével, összeházasodtak, két lányuk született. Mindketten közgazdászok, Budapesten élnek, de gyakran járnak haza, a kisebbiknél kisbaba is született, 10 hónapos az unoka.

Az 1980-as években kemény diktatúra volt Romániában, a szülők belátták, gyerekeik jövője ott nem biztosított.1986-ben beadták áttelepedési kérelmüket, 1990-ben költöztek át Magyarországra. Veszprémben voltak ismerősök, kolozsvári barátok, így érkeztek ide. Az 1989-ben indult Vetési Albert Gimnáziumban az akkori igazgató, Navracsics Tibor bizalmat szavazott a házaspárnak, idegen nyelv szakos tanárra nagy szükség volt.

Imreh Enikő, a Vetési gimnázium pedagógusa az ország legsikeresebb franciatanárainak egyike Fotó: Pesthy Márton

Imreh Enikő az első tíz évben csak angolt tanított, 1999-ben indult a francia két tanítási nyelvű képzés, onnantól kezdve a francia nyelv és civilizáció tanára. Mivel a Nyugat-Dunántúlon nem volt hasonló képzés, a francia nagykövetség kereste meg a veszprémi gimnáziumot, Szántai Erzsébet francianyelv-tanárt, jelenlegi igazgatót.

A pedagógus az ország legsikeresebb franciatanárainak egyike, tehetséggondozó munkája nyomán az utóbbi nyolc évben diákjai országos első, második és harmadik helyen is végeztek a francia OKTV-n. Noha a felkészülés sok munkát, nagy energiabefektetést igényel, a diákok szívesen jelentkeznek a tanulmányi versenyre, pluszpontokat jelent az egyetemi felvételin. Az idei OKTV-re a két utolsó évfolyamról 15-en jelentkeztek, 11-en továbbjutottak a második fordulóra. Az itt tanuló diákok közül kevés lesz nyelvtanár, többen a jogász, mérnöki, orvosi és gazdasági pályát választják. Az érettségizők több mint 90 százalékának angol- vagy németnyelv-vizsgája is van, franciából felsőfokú C típusú nyelvvizsgája.

Imreh Enikő 2014-2016-ig a gimnázium francia munkaközösségének vezetője volt. Az új oktatási rendszerben az egyetemről kikerült friss diplomás tanárok két évig gyakornoki státuszban vannak, ő a francia gyakornok mentora, ugyanezt a feladatot látja el a francia anyanyelvi tanár mellett. Korábban három osztálynak volt osztályfőnöke. Ahogy mesélte, nagy élmény volt öt évig végigkísérni a diákokat, akik minden bajukkal, bánatukkal hozzá fordultak.

Nagyon a szívéhez nőttek, az utazások, cserekapcsolatok, a külföldön együtt töltött hetek is segítették az összekovácsolódást. A pedagógiai programban öt év alatt minimum két vagy három cserekapcsolat vagy tanulmányi út szerepel - az iskolának több franciaországi és belgiumi kapcsolata van -, nemcsak a veszprémiek utaznak, de fogadnak is vendégeket. Nyelvet tanulnak, közben megismerik egymást, a másik kultúráját.

Imreh Enikő huszonhetedik éve tanít a gimnáziumban. Kezdetektől megkapott minden segítséget, támogatást az iskolavezetéstől, kollégáktól, akikkel jól tudott együttműködni, közölte. Ez olyan összehangolt csapatmunka, ami nélkül nem lehet eredményt elérni. A Brusznyai-díjban a kollégák munkája is benne van.

- Meglepetés volt számomra, nem tudtam, hogy felterjesztettek a díjra. Megtiszteltetés. Belegondolok, Brusznyai Árpád vajon hogyan tudott volna kiteljesedni, ha megkapja a lehetőséget. Egyéniségét a meg nem alkuvás, egyenesség jellemezte, képes volt áldozatot hozni az igazába vetett hitéért.

Imreh Enikő korábban ott volt valamennyi Brusznyai-koncerten. Később, ha több ideje lesz, szeretne az oratóriumkórusban is énekelni. A pedagógusi egész embert kívánó hivatás, más program eddig nem nagyon fért bele az életébe, nyugdíjasként szívesen lenne egy kórus tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!