Hírek

2013.08.10. 09:46

Iszapömlés - VDSZ: humán katasztrófa fenyegeti Ajkát

Humán katasztrófának is beillő munkanélküliség fenyegeti Ajkát és térségét a Magyar Alumínium (Mal) Zrt. tervezett létszámleépítése miatt a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint.

Tremmer Tamás

Lapunkban az országban elsőként számoltunk be arról, hogy létszámleépítést terveznek a felszámolási eljárás alatt álló Mal Zrt.-nél. A hírre szombaton közleményben reagált a VDSZ. Ebben azt írták, hogy az év végéig legalább ezer ott élő ember (a vállalat csaknem háromszáz dolgozója, és kétszer ennyi beszállító) veszítheti el megélhetését. A szakszervezet segíti az elbocsátásra ítélt dolgozókat.

A VDSZ közölte, a döntéshozók az ígéretek ellenére sem tettek semmit azért, hogy a három évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa után megmentsék a világhírű hazai alumíniumgyártást, ezrek biztos megélhetését.

Székely Tamás, a VDSZ, valamint az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a munkanélküliség lavinaként omlik majd a térségre, „hiszen az itt élők többsége közvetlenül vagy közvetve a kormány által magára hagyott, sőt szándékosan elsorvasztott Mal Zrt.-ből, a bauxitfeldolgozásból élt". Emlékeztetett arra, hogy a szakszervezet a három évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa után, az első perctől ellenezte a gyár bezárását, a termelés leállítását.

Az elnök felidézte: tavaly a VDSZ az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezettel közösen jegyzett petíciót adott át a kormány megbízottjának és minden parlamenti párt vezetőjének, ebben a döntéshozók felelősségére hivatkozva kért segítséget a Mal Zrt.-nek. Ígéretekből nem is volt hiány, ám a kormányzat és a különféle hatóságok végül segítség helyett többnyire akadályozták a cég talpon maradását. Székely Tamás szerint ez egyértelműen a kormány felelőssége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!