Hírek

2013.10.10. 12:32

Korszerűsítik a 8-as főutat

Hajmáskér – Lendületet vett a 8-as főút fejlesztése, 2016 végéig a Székesfehérvár – Herend szakaszon további 42 kilométer hosszon lesz 2x2 sáv, s közben megépül kilenc külön szintű csomópont is.

Tremmer Tamás

A 8-as főútvonalat érintő beruházásokról az átépülő hajmáskéri csomópontnál adott tájékoztatást Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, országgyűlési képviselő, Lasztovicza Jenő, országgyűlési képviselő, megyei útügyi biztos, valamint Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., kommunikációs vezetője.

Navracsics Tibor felidézte, amikor 2010-ben a térség országgyűlési képviselője lett, két, évek óta húzódó projekt volt a megyében, ezek egyike a 8-as főút fejlesztése. A hajmáskéri elágazó rendkívül balesetveszélyes, ezért el akarta érni, hogy a kormányzati ciklus ideje alatt legalább elinduljon a fejlesztés.

Nos, ez megtörtént, a beruházás májusban megkezdődött. Ennek részeként a litéri csomópontig kétszer két forgalmi sávot-, a kereszteződésben pedig külön szintű csomópontot alakítanak ki, új közúti aluljáróval. Minderre, Európai Uniós támogatásból 3,2 milliárd forintot költenek. Az új csomópont forgalomba helyezése 2014 év végén várható.

Lasztovicza Jenő arról beszélt, hogy a megye gazdasága számára rendkívül fontos a 8-as főútvonal fejlesztése, hiszen ez nyit kaput a nyugati határon. Ahol jó a közlekedési infrastruktúra, annak mérhetően gazdaságélénkítő hatása van.

2016 végéig a Székesfehérvár – Herend szakasz teljes egészében 2x2 sávon, fizikai elválasztás mellett lesz járható. A szakaszon addig kilenc külön szintű csomópont is épül, minderről Loppert Dániel tájékoztatott. Még az idén eredményt hirdetnek a 8-as főút székesfehérvári elkerülő harmadik ütemére kiírt közbeszerzési eljáráson. A várpalotai, hét kilométer hosszú elkerülő szakaszra az év végéig írják ki a közbeszerzései pályázatot. A pétfürdő-hajmáskéri szakaszt is fejlesztik, itt a napokban eredményt hirdettek, s a 6,5 kilométeres szakaszt 7,9 milliárd forintért építik át. A maga 12,5 kilométerével a főút felújításának legnagyobb része a veszprémi elkerülő, itt öt külön szintű csomópontot építenek. A Márkó-Herend 5,3 kilométeres szakasznál a kivitelezőt már kiválasztották, ez 8,4 milliárd forintba kerül majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!