Hírek

2017.01.25. 19:25

Bajban vannak, akik rosszban sántikálnak, kutyás polgárőrök jönnek

Sümeg - Az országban elsőként vizsgáztak polgárőr járőrszolgálatra kiképzett kutyák és gazdáik szerdán.

Tisler Anna

Az állatok a sikeres vizsgát követően rendezvénybiztosításban, eltűnt személyek keresésében, valamint járőrszolgálat ellátásában segítik a gazdáikat. A vizsgára sümegi, gyulakeszi, badacsonytomaji, zánkai, zalahalápi, és cserkeszőlői polgárőrök jelentkeztek.

A megnyitón Less Ferenc, rendőr alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kutyavezetőképző és állatfelügyeleti központ főosztályvezetője kijelentette, hogy a feladatra csak azok a jó képességű állatok alkalmasak, amelyikek minden helyzetben megfelelően tudnak együttműködni a gazdájukkal. Fontos, hogy a kutya és az ember ismerje egymás jelzéseit, azokra a helyzetnek megfelelő választ adjon. A polgárőrök munkáját megkönnyíti a kutya jelenléte, ugyanis azoktól a rossz szándékú emberek tartanak.

Dézsi János, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnöke örömét fejezte ki, hogy a jól működő lovas tagozat után a kutyás szolgálatot is sokan vállalják.

Végh László, Sümeg város polgármestere beszédében kiemelte, hogy jó a város és a polgárőrség kapcsolata. Sümeget a legbiztonságosabb települések egyikeként tartják számon, ami köszönhető az egyesület tagjainak is.

Tóth Gábortól, a dunakeszi kiképző központ oktatójától megtudtuk, a feladatra az őrző-védő szolgálatra alkalmas állatok, a német és belga juhászok a legalkalmasabbak. A kutyák mellett a gazdáik is kaptak képzést, a feladatellátás akkor működik megfelelően, ha a kutya és gazdája jól tud együtt dolgozni.

A népkertben tartott vizsgán a kutyák engedelmességi feladatokat mutattak be.

A sümegi polgárőrség egyik legfiatalabb tagja, Molnár Ágnes a két éves német juhásszal, Negróval vizsgázott. Ágnes, aki már ifjú polgárőrként is ellátott lovas szolgálatot, elmondta, hogy Negró fél éve él náluk, családtagként kezelik, korábban kutyaiskolába is járt. Így könnyű volt felkészíteni. Theil Tamás, a helyi lovas tagozat vezetője, a 7 éves Kodival lát el majd járőrszolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!