Hírek

2006.02.21. 15:37

Már február 15-én az uniós elõírásokat alkalmazták

Kecskemét (MTI) - Az Európai Unió határozata értelmében már a február 15-tõl olyan rendelkezéseket léptettünk életbe, melyeket a H5N1 vírus esetén kell alkalmazni - közölte Bács-Kiskun megye fõállatorvosa kedden Kecskeméten.

Mórocz Zsolt

- Erre számítottunk és nem meglepetés számunkra, hogy a madárinfluenza H5N1 változatát mutatták ki az Európai Unió angliai laboratóriumában - mondta Molnár Zoltán a megyei védelmi bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Utalva arra, hogy a madárinfluenza H5N1 vírusának kimutatása után lesz-e eltérés a korábbi intézkedésekkel kapcsolatban, azt mondta: "elképzelhetõ, de nem tartom valószínûnek".

rn

A fõállatorvos kiemelte azt a tényt, hogy vadmadarak fertõzöttségét állapították meg eddig, ami háziszárnyasokra nem terjedt át. Megjegyezte, hogy minden vadmadártetemet az Országos Állategészségügyi Intézetbe küldenek fel Az olvadás után, a jég alól kikerült vadmadarak tetemeit összegyûjtik és megsemmisítik, a friss tetemeket vizsgálatra küldik - fûzte hozzá.

rn

 Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a két érintett településen, Nagybaracskán és Csátalján tíz állatorvos 1.500 udvarban 10.500 baromfit vizsgált meg, de egyetlen megbetegedést sem észleltek. A fõállatorvos elmondta, hogy a vizsgálatokat és ellenõrzéseket tovább folytatják, emellett a 3 kilométeres körzetben megismétlik, a megfigyelési körzetben pedig szúrópróba jellegû vizsgálatokat tartanak. Balogh László, a megyei védelmi bizottság elnöke beszámolt arról, hogy sem a védõövezettel, sem a megfigyelési körzettel érintett településeken nincs pánik a lakosság körében, az emberek együttmûködnek a hatóságokkal.

rn

 A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatója emlékeztet, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi felügyelõje 2006. február 4-én víziszárnyas-elhullást tapasztalt, amelyrõl értesítette a hatósági állatorvost. Az elhullásokat Nagybaracska és Csátalja települések külterületi részein, a Ferenc-csatorna és az Ötös-tó melletti részeken egy 100 méter sugarú körön belül észlelte. A tetemeket az Országos Állategészségügyi Intézetbe szállították.

rn

Az intézet február 15-én értesítette a megyei fõállatorvost, hogy a beküldött vadon élõ bütyköshattyúból a madárinfluenza H5 vírusát izolálták. A megyei fõállatorvos 13 óra 30 perckor értesítette Balogh Lászlót, a megyei védelmi bizottság elnökét, aki azonnal összehívta a testületet és az Európai Unió vonatkozó elõírásainak megfelelõen 16 órakor már felállították a 3 kilométeres körzetre kiterjedõ zárlatot és a 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzetet. Az intézkedés tíz Bács-Kiskun megyei, két Baranya megyei és egy Tolna megyei települést érint. Jelenleg tíz áteresztõ pont mûködik Bács-Kiskun megyében, Baranya megyében négy, míg Tolna megyében egy. A mai napig 61 darab vadmadártetemet találtak az érintett területen - áll a tájékoztatóban.

rn

 Mint olvasható: két háztartásban vált biztonsági okokból indokolttá háziszárnyasok leölése Csátalján, mindkét esetben a korábban megbetegedett, majd elhullott hattyúval való közvetlen érintkezés miatt; összesen 23 háziszárnyast semmisítettek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!