Hírek

2013.10.25. 13:41

Ragaszkodunk a nyári időszámításhoz?

Veszprém megye - Idén október 27-én, vasárnap kell majd visszaállítani az órákat hajnali 3 óráról 2 órára, amivel visszatérünk időzónánk alap időszámítására. A hétvégén hiába nyerünk egy órát, egyre többen tartósítani akarják a nyári időszámítást.

Tremmer Tamás

Idén október 27-én, vasárnap kell majd visszaállítani az órákat hajnali 3 óráról 2 órára, ami egy friss kutatás szerint a magyarok nagy részének kellemetlenséget okoz.

A téli időszámítás életbe lépése azokat a vonatokat, autóbuszokat, amelyek hajnali három óra előtt beérnek a célállomásukra, nem érinti. Úgy tudjuk, megyénk volán társaságainak ebben az időpontban nem lesznek úton járataik. A vasúttársaságnak is mindössze három belföldi és 11 nemzetközi vonata érintett, de ezek egyike sem megy keresztül Veszprém megyén.

Fotó: Nagy Lajos

Az óraátállítás eredeti célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével. A magyar villamosenergia-rendszerre vonatkozó részletes adatokból kiderül, hogy az órák tavasszal történő előre állításával megközelítőleg 120 gigawattóra energiát lehet megspórolni, ami egy nagyváros, azaz mintegy 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A lakosság véleménye megoszlik az óraállítás szükségességéről: egyre többen vannak, akik állandósítanák a nyári időszámítást. Megerősödnek a lelki és az egészségügyi (szív- és érrendszeri betegeknek, kifejezetten magas vérnyomással küszködőknek és migréneseknek káros) problémák.

Mivel belső óra szabályozza a biológiai funkciókat, felborul az alvás-ébrenlét ritmus, az átálláshoz szükséges idő 4-14 nap is lehet. Időseket, csecsemőket, gyerekeket visel meg különösen. Alvászavart, fáradtságot okoz, ingerültséget, étvágytalanságot, emésztési problémákat okoz, depresszív hangulatot eredményez.

Az sem mellékes, hogy az óraátállítással hatmilliárd forinttal kerül többe egy állam villanyszámlája.

Az „1 millióan az óraátállítás ellen” néven alakult csoport megbízásából készített online kutatás szerint 85 százalék megszüntetné a félévente esedékes időzónaváltást. Minden második megkérdezettnek volt már konkrét kára az ilyenkor jelentkező időeltolódásból. A résztvevők 35 százaléka mondta, hogy a félévente esedékes óraátállítás idején napokig nem tudja kialudni magát; minden tizedik válaszadóval előfordult már, hogy elkésett vagy túl korán érkezett a munkahelyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!