Hírek

2013.03.08. 10:24

Úgy bántak velem, mint egy bűnözővel

Minden rosszindulat nélkül mondom: számos esetben átélhettük már, hogy ügyeink intézése alkalmával tévedett a nagybetűs Hivatal, legyen az bármilyen és bárhol lévő.

Nagy Imre

Ám ha reklamálunk, általában az áthárított felelősség lép életbe mondván: tájékozódnia, a törvényt ismernie az ügyfélnek is kell.

A hiányosságok az itt következő történetet is jellemzik, lejegyzésük nem ítélkezést, csupán tájékoztatást tartalmaz. Ám ha valakinek netán déja vu érzése támad, az nem a véletlen műve.

- Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet, és attól szar, hogy meg is történik - ezzel a klasszikus idézettel kezdi mesélni Viktória a néhány héttel ezelőtt átélt megpróbáltatásokat. A fiatal hölgy és nővére a Nagy Autóház alkalmazottjaként egy frissen vásárolt autóval indultak haza Olaszországból. A kocsin P rendszám volt: főként autókereskedők váltják ezt ki, egy évre biztosítással, tokkal-vonóval több mint kettőszázezer forintba került az autóháznak. Az ideiglenes rendszám többször használatos, és elvileg - mint ahogyan az az okmányon is szerepel - az EGT (Európai Gazdasági Térség) területén érvényes.

Kiváltásához kérelem, cégkivonat, aláírási címpéldány, a főtevékenység megjelölése kell, és persze pénz. Így viszont a külföldön vásárolt használt autó „lábon” jöhet haza. A dolog Viktóriáék esetében eddig működött. Ám most, az autópályán Udine közelében, az utolsó kapunál az olasz rendőrök leintették a kocsit.

Kiderült, hogy Olaszország nem fogadja el az ideiglenes rendszámot, nincs a két állam közt erről érvényes megállapodás. Az ellenőrzés azonban más „eredményt” is hozott: Viktóriát hidegzuhanyként érte a hír, hogy a rendszámot körözi a magyar rendőrség és az Interpol, mert elloptak vele egy BMW-t.

Az olaszok elkobozták a rendszámot és az autót, Viktóriát és nővérét csak azért nem tartóztatták le, mert hosszas telefonálást követően kiderítették, hogy a magyar főváros egyik kerületi rendőrkapitánysága tévesen adott ki körözést a rendszámra. Bár a szám egyezik, a körözött 2010-es kiadású, Viktóriáéké pedig 2012-es. Ám az eljárás már megindult, az olaszok hajthatatlanok voltak, kitették a lányokat az autópálya lehajtójánál azzal, hogy oldják meg a hazajutást, és legyenek hálásak azért, hogy nem tartóztatják le őket. A magyar rendőrök elismerték hibájukat, majd négy nap múlta ígéretet tettek, hogy intézkednek az Interpolnál is. Az eset utáni hatodik napon már úgy tűnt, minden rendben, jöhet haza az autó. Persze addig már kifizettek egy szekérderéknyi büntetést, illetéket, közel 3000 eurónyit az autókereskedők. Újabb hideg zuhany: a P rendszámot nem kapják vissza, mert a feljelentés él, nem tisztázta senki.

- Miért van az, hogy a sorozatos hibák elkövetése után nincs felelős? Csak ennyit mondtak: elnézést. Ez itt már édeskevés. Miért van az, hogy az adócsalók nagy figyelmet kapnak, de aki bajba jut az állam, a rendszer hibájából, abba inkább újra belerúgnak, és annyit mondanak: bocs, a rendszer áldozatai vagytok - teszi fel a kérdést Viktória.

A történethez tartozik, hogy a P rendszámmal kapcsolatban számos visszaélésre is van példa. Internetes oldalakon illegálisan árulják jóval a hivatalos ár alatt mondván: tudják, hogy ez bűn, de ma Magyarországon, ebben a helyzetben minden lehetőséget meg kell ragadni a pénzkeresésre.Hát itt tartunk. Talán ezért is nem fogadja el az olasz rendőrség. Ám erről itthon illene tájékoztatni az ügyfelet. Több okmányirodát kerestem meg, érdeklődve az ideiglenes rendszám kiváltásának feltételeiről, és arról, hogy mely országokban érvényes. A válasz az első részt illetően egységes volt, és tulajdonképpen a másodikra is hasonlóakat kaptam: magyar részről az EGT területén érvényes, ám minden ország belső szabályozása, hogy elfogadja, vagy sem. Arról, hogy ez konkrétan miként jelentkezik, az okmányirodáknak fogalmuk sincs, azt tanácsolták, hogy az illető ország követségén érdeklődjek, jó-e a magyar próbarendszám. De így kiadni egy okmányt komoly felelőtlenség, könnyelműség, és az ügyfél félrevezetése. A történetnek lehetne az a vége, hogy az autó végül is egy olasz autókereskedő jóvoltából - újabb négyszáz euro kifizetése után -  hazatért.

Ám jogos a kérdés: ki téríti meg a keletkezett kárt, ami nem csupán anyagi, de erkölcsi is, hiszen a lányokat bűnözőként kezelték. Egyáltalán hogy fordulhat elő, hogy egy körözött rendszámot két év múlva újra kiadnak? - Velem bűnözőként bántak odakint, és a tények akkori állapota szerint jogosan. Ezt ki fogja nekem megtéríteni? Jelenleg bírósági ügyem van abból, hogy egy olyan rendszámmal közlekedtem, amivel loptak - mondja keserűen Viktória. Péter, az autóház tulajdonosa már drasztikusabban fogalmaz:

- Körülbelül harminc rendőrrel beszéltünk. Ide-oda kapcsoltak minket, alosztályok, alosztályvezetők, nyomozók, stb. Senki semmit nem tud, és érezhetően nem is érdekli az ügyünk. Soha, egyetlen rendőrkapitányságon nem mutatkozott be, még kérésre sem egyetlen rendőr, pedig senkinek semmilyen felelősséget nem kell vállalnia. Érthetetlen számomra, hogy az a magyar rendőrség, ami miatt bajba kerültünk, nem áll mellénk - fogalmaz.

Az olasz rendőrök hozzáállása is érdekes: amikor tisztázódott, hogy nem az ominózus P rendszámmal lopták a BMW-t, elárulták a lányoknak, hogy kifejezetten „utaznak” a magyar próbarendszámos autókra, rendre meg is állítják őket, mert szerintük sok a visszaélés. Ennyi. Illetve a történethez tartozik az is, hogy végül is egy olasz rendőrnek esett meg a szíve a bajbajutottakon, ő szerezte a fuvart hazafelé. No meg az is, hogy bár eljutottam az illetékes magyar rendőrökhöz, szóba állni nem voltak hajlandók velem, csupán visszahívást ígértek. Én pedig csak várta, csak vártam

A kereskedők véleménye szerint, ha az Interpol tisztázza is a lopást, illetve a tévedést ezzel kapcsolatban, nem tudják, miként kapják vissza pénzüket, és ki, vagy inkább kik fogják kártalanítani őket. Mert felelőst ma Magyarországon nehéz keresni. Tény viszont az is, hogy a veszteséget nem lehet leírni, az autóház működése, továbbélése került veszélybe. és továbbra is nyitva állnak a kérdések: az illetékesek milyen elgondolás alapján szedik be a nem kevés pénzt egy tisztázatlan, rendezetlen szolgáltatásért? Mikor tisztázódik a nemzetek között a P rendszám használatának rendje? Milyen nyilvántartás az, ami lehetővé tesz egy ekkora rendőri tévedést? Az eset tanulsága szomorú, és azt üzeni az autósoknak: amíg ezekre válasz születik, legyenek óvatosak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!